Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
iznimni turistički rezultati

Stella: Dovedimo se epidemiološki u red, slušajmo Stožer i imat ćemo posezonu

Najbrojniji gosti u srednjoj Dalmaciji su Poljaci, Nijemci, Hrvati i Česi
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Najbrojniji gosti u srednjoj Dalmaciji su Poljaci, Nijemci, Hrvati i Česi

Splitsko-dalmatinska županija je u dosadašnjem dijelu sezone zabilježila izvrsne turističke rezultate, više od očekivanih, ali najnoviji porast zaraženih koronavirusom i stavljanjem Hrvatske na crvenu listu pojedinih zemalja, od kojih su nam neke iznimno značajna tržišta, izazivaju zabrinutost. Ipak, Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije kaže kako se, unatoč svemu, stanje još uvijek može popraviti. Vremena još imamo, turistička sezona još nije gotova.

Ministar Cappelli potpisao ugovor o dodjeli novca za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Boban: Turističko-ugostiteljska škola Split bit će centralna točka edukacije u turizmu na cijelom Jadranu

Njemački gosti

– Situacija nije dobra, jako je teška u ovom trenutku, ali još je uvijek imamo vremena popraviti. Velika je šteta zbog ovog kraja kolovoza, koji je jako dobro počeo i bio bolji od onoga što smo očekivali, ali sad sve ovisi o razdoblju koje je pred nama, hoćemo li uspjeti obuzdati ovu situaciju i smanjiti broj novozaraženih. Trebamo ozbiljno shvatiti stanje, disciplinirati se, slušati preporuke Stožera, izbjegavati okupljanja i fizičke kontakte – kaže Stella.

Austrija, Slovenija i Italija stavile su Hrvatsku na crvenu listu, a Njemačka Splitsko-dalmatinsku županiju. Kolovoz je za sada na 68% u odnosu na prošlogodišnji. Najbrojniji gosti u srednjoj Dalmaciji su Poljaci, Nijemci, Hrvati i Česi pa bi stavljanje Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu u Njemačkoj mogao biti najsnažniji udarac do sada. A nakon sušnog svibnja u kojem nigdje nije bilo turizma i stidljivog lipnja kada je ostvareno oko 20% prošlogodišnjeg rezultata, krenulo je dobro. Prema podacima iz sustava eVisitor u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u srpnju u komercijalnom smještaju boravilo 433.820 gostiju, što je 47 posto turističkog prometa prošlogodišnjeg srpnja.

Oni su ostvarili 2,898.993 noćenja, odnosno 54 posto turističkih noćenja ostvarenih u istom mjesecu 2019. godine. Nautičara je u srpnju bilo 22.511 dolazaka i160.649 noćenja, što predstavlja 50 posto u dolascima i 49 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prošle godine. Veselio je podatak po kojemu je na području Srednje Dalmacije u srpnju boravio jednak broj njemačkih gostiju kao i lani koji su ostvarili jednaki broj noćenja kao lanjske godine, što je izniman uspjeh u ovoj turbulentnoj poslovnoj godini.

KULTURA U GRADU U sklopu Splitskog ljeta premijerno izvedena dramska predstava "Teške ljubavi"

– U prvih sedam mjeseci smo ostvarili 39% noćenja u odnosu na 2019. godinu, ali sada nam se situacija zakomplicirala. Nakon otkaza iz Velike Britanije, vidjet ćemo što će dalje biti s Nijemcima. Te crne liste su promjenjive i ja se nadam da ćemo uspjeti smiriti situaciju i da će nas s njih skinuti. Da se ovo nije dogodilo,imali bismo odličan rujan i listopad, booking je bio izvrstan, ali ako se ne poboljša, bojim se otkazivanja rezervacija – govori Stella.

Otkazi iz Njemačke ipak još nisu počeli. U županijskoj Turističkoj zajednici ističu kako turističke kompanije, domaćini u obiteljskom smještaju, marine i kampovi poštuju stroge epidemiološke mjere i standarde zaštite. Hrvatska obala pokazala se u dosadašnjem dijelu ovogodišnje sezone kao sigurna i najprihvatljivija destinacija za odmor na Mediteranu. Da je tako, svjedoče i svakodnevni posjeti svjetski poznatih osoba Splitsko-dalmatinskoj županiji i njezinom atraktivnom akvatoriju. Time se u svijet poslala najbolja marketinška poruka našeg turizma.

Međutim, pogoršanje epidemiološke situacije izazvalo je zabrinutost i u Zračnoj luci Split koja je u prvom vikendu kolovoza imala 165 slijetanja i polijetanja komercijalnih zrakoplova, koji su u oba smjera prevezli više od 30 tisuća putnika. Iako je riječ o relativno velikom broju, to je tek 35 posto putnika u odnosu na isti vikend prošle godine. U prvih sedam mjeseci ove godine, u zračnoj luci Split koja je povezana sa 60 destinacija diljem svijeta ostvaren je promet od ukupno  277.000 putnika, a samo u srpnju je ova zračna luka imala 171.815 putnika. U kolovozu se očekivao promet od oko 150.000 putnika što je, s obzirom na situaciju i globalnu pandemiju, sada pod znakom pitanja.

Turistički punkt za testiranje

Kako bi turiste ipak privukli na područje Srednje Dalmacije, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predložila je Stožeru civilne zaštite otvaranje punkta na kojem će se na koronavirus testirati isključivo turisti, kako bi oni koji imaju obvezu donijeti test to učinili po bržoj proceduri i jeftinije.

Uz 32 mil. kuna za obnovu, dobit će i 50 milijuna za modernizaciju i razvoj obrazovanja Splitska Obrtna tehnička škola postaje Regionalni centar kompetentnosti

– Dio troškova financirali bismo mi kao Turistička zajednica, hotelijeri su također izrazili volju da bi i oni davali popust gostima koji se testiraju, a dio bi gosti morali platiti – kaže Stella. Time bismo izašli u susret gostima iz zemalja koje na povratku iz Hrvatske traže testiranje na COVID-19. – Podržavam potpuno sve što određuje i provodi Stožer CZ. Pozivam inspekcije i sve ostale nadležne, neka naprave sve što mogu ne bismo li se doveli u red i spasili rujan – govori Stella.