Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Posao s nekretninama

Stranci pokazuju najveći interes za kupnju kuća na Viru

Foto: Općina Vir
Kuće na Viru najzanimljivije su Nijemcima, Švicarcima, Slovencima i Austrijancima

– Najtraženiji gradovi za kupnju kuća u lipnju na oglasniku za nekretnine Crozilla bili su Zagreb i Osijek, zatim Vir, Zadar i Poreč. Potencijalni kupci iz inozemstva najveći su interes pokazali za kućama koje se prodaju na otoku Viru, u Poreču, Zadru, Vodicama i Crikvenici, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Švicarske, Slovenije i Austrije – ističu iz virske lokalne uprave i dodaju da je to nastavak prošlogodišnjeg trenda kada se otok Vir također našao na listi najpoželjnijih destinacija za kupovinu nekretnina.

Odlični turistički rezultati od 1. siječnja do 15. srpnja Vir nije osjetio Tursku, Grčku, Egipat ili Tunis: noćenja više nego rekordne 2018.

– Prema podacima oglasnika Crozilla i Njuškalo inozemnim je gostima upravo Vir bio najzanimljivija i najtraženija destinacija u Hrvatskoj za kupnju nekretnine ili kuće na moru. Tada je zabilježen veći interes Nijemaca, Slovenaca, Bosanaca i Hercegovaca, Austrijanaca, Mađara i Čeha, kao gostiju iz najvećih ili najznačajnijih virskih emitivnih tržišta, ali nerijetko i Belgijanaca, Francuza, Poljaka, Slovaka, Nizozemaca, Šveđana i drugih. 

Prosječne tražene cijene kuća oglašavanih na oglasniku za nekretnine Crozilla i dalje su ostale niže od cijene stanova, a lipanjska razlika iznosila je 22,5 posto.

Najviše prosječne vrijednosti kuća drže se u gradovima diljem obale, a pritom i dalje prednjači Dubrovnik s cijenom kvadrata od 3687 eura. Slijede ga Split s 2558 eura po metru četvornom te Opatija s 2227 eura.

Dubrovačke su kuće u lipnju bile tek za 3,2 posto, odnosno 123 eura po kvadratu jeftinije od stanova, dok u Splitu razlika u cijeni iznosi 417 eura, a u Opatiji čak 921 euro. Osjetna razlika od 606 eura, odnosno gotovo 27 posto, vidljiva je u Zadru gdje se za četvorni metar kuće u prosjeku tražilo 1656 eura.

Četiri jedinice lokalne samouprave zajednički planiraju budućnost Jedinstven projekt – Nin, Vir, Privlaka i Vrsi činit će prvu pametnu mikroregiju u zemlji