Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Četiri jedinice lokalne samouprave zajednički planiraju budućnost

Jedinstven projekt – Nin, Vir, Privlaka i Vrsi činit će prvu pametnu mikroregiju u zemlji

1/4
Foto: Općina Vir
Mikroregija je s brojem dolazaka i noćenja turista najjače turističko odredište u Zadarskoj županiji

Gradonačelnik i tri načelnika udružuju svoje snage na zapadnom dijelu Zadarske županije s ciljem da se do 2025. otvori novih 300 radnih mjesta na području Nina, Privlake, Vira i Vrsi.

Na Viru nadmašena rekordna turistička 2018. godina U drugoj polovici lipnja virske plaže su pune, vratio se ljetni šušur i dobre turističke brojke

Gradnja aglomeracije

– Četiri jedinice lokalne samouprave na krajnjem zapadnom dijelu Zadarske županije ostvarit će jedinstveni projekt u Hrvatskoj: grad Nin, općina Privlaka, općina Vir i općina Vrsi udružit će snage da bi postali prva pametna mikroregija u Hrvatskoj! Ovaj veliki i pionirski projekt osmislili su i detaljima konkretizirali gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović i načelnik Općine Vrsi Luka Perinić, a praktički je već započeo gradnjom aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi – Vir. Riječ je o više od 200 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže (sto na Viru i sto na području Nina, Privlake i Vrsi) s dva pročišćivača otpadnih voda od kojih je jedan u Ninu za Nin, Vrsi i Privlaku, a drugi na Viru za otok Vir, izvijestili su nas iz virske lokalne uprave dodajući da je projekt vrijedan više od milijardu kuna te da ga vodi zajednička tvrtka Vodovod Vir. Samo unutar segmenta održavanja otvorit će se, kako se navodi, više od 120 radnih mjesta s oko 20 inženjera.

– Naše su veze obiteljske, prijateljske i povijesne, zato ćemo udružiti snage da bismo istaknuli zajedničke interese te realizirali potencijal koji naša mikroregija nesumnjivo ima. Zapošljavanje je važan dio te priče – kazao je ninski gradonačelnik Ćurko, a isto misli i načelnik Vrsi.

– Za malo mjesto poput Vrsi brojne mogućnosti zapošljavanja koje nudi projekt aglomeracije, ali i svi drugi koje smo odredili kao našu komunalnu i infrastrukturnu budućnost, bit će zaista velika stvar – procijenio je načelnik Perinić.

Intenzivna turistička kontrola na Viru Zaštita legalnih iznajmljivača jedan je od osnovnih motiva ove tromjesečne kampanje

Nin, Privlaka, Vir i Vrsi kao buduća mikroregija zajedno imaju oko 25 tisuća stanovnika ili više od sto tisuća privremenih stanovnika, dok sam položaj ovih jedinica lokalne samouprave na zapadnoj punti Zadarske županije sugerira da nisu tranzitno područje već prirodno oblikovan prostor suživota i suradnje. Upravo će suradnjom ovih jedinica lokalne samouprave, smatraju gradonačelnik i načelnici, on biti formiran na najvišoj razini upravnog i institucijskog udruživanja, suradnje na zajedničkim projektima te primjeni tehnologije u svrhu poboljšanja životnih prilika svih stanovnika mikroregije. To prije svega znači da će se tražiti da se u Gradu Ninu ustroje sve državne i regionalne institucije koje postoje u drugim središtima prirodnih mikroregija na širem zadarskom području, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

Šampioni turizma

– Ne tražimo ništa više ili manje od onoga što imaju drugi. Naši su argumenti brojni; od demografskih, gospodarskih do fiskalnih, jer govorimo o mikroregiji koja je veća i snažnija od svih drugih zadarskih mikroregija, dok je u turizmu čak i bolja od samog županijskog središta – rekao je virski načelnik Kapović.

Uz gradnju i uspostavu zajedničkog vodouslužnog područja svih jedinica lokalne samouprave sa zajedničkom tvrtkom, četiri jedinice lokalne samouprave radit će, kako se navodi, na prikupljanju i zbrinjavanju otpada sa zajedničkim poduzećem za cijelo područje mikroregije, uspostavit će se zajednička javna vatrogasna postrojba kao najefikasniji način protupožarne zaštite, jedinstvena cestovna, morska i zračna prometna infrastruktura, digitalna infrastruktura s optičkim kabelima i besplatnom Wi-Fi mrežom te najviši standard ekološke zaštite u prirodnim rezervatima, vodotocima i šumama.

Do ožujka 2020. dovršit će se radovi na prvom dijelu III. faze od Miljkovice XII. do Prezide IV. Na vodovod i kanalizaciju dosad je spojen 1181 objekt i izvedena su 2324 priključka

– Samo u slučaju zbrinjavanja otpada vide se svi benefiti udruženog djelovanja pa buduća zajednička tvrtka uključuje reciklažna dvorišta, pretovarne stanice te najmoderniju opremu za skupljanje i separaciju otpada po najstrožim ekološkim standardima. Gradnja te instaliranje operativnog centra s videonadzorom i dojavnim centrom, koji bi se koristio u prometne, sigurnosne i protupožarne svrhe, dodatna su priča u stvaranju prve hrvatske pametne mikroregije – ističe se.

– Naša inicijativa i projekt predstavljaju boljitak života za sve ljude u našem kraju. Imali bi zajedničke tvrtke, a time i mogućnost zajedničkog djelovanja – istaknuo je pak i privlački načelnik Begonja. – S druge strane, turizam je gospodarska grana koja mikroregiji već sada daje ocjenu izvrsnosti, a s oko 400 tisuća dolazaka i 5 milijuna noćenja domaćih i stranih gostiju, što je više od trećine turističke realizacije Zadarske županije, mikroregija se u posljednje tri godine već brendira na turističkom i izletničkom tržištu kao “ninska rivijera”. Drugo; Nin, Privlaka, Vir i Vrsi čine područje koje ima fiskalni kapacitet jedinice lokalne samouprave od oko 100 milijuna kuna godišnje te komunalni sustav koji servisira komunalne usluge iste vrijednosti – navodi se o projektu.

– To znači da u tom javnom sustavu cirkulira 200 milijuna kuna godišnje pa ono što ne možemo pojedinačno, možemo odraditi zajedničkim snagama – napomenuo je Kristijan Kapović zaključujući da bi četiri jedinice lokalne samouprave u jedinstvenoj smart mikroregiji do 2025. trebale izgledati puno razvijenije, urbanije i digitalnije.

Novi direktor TZ-a Vir Srđan Liverić Cilj nam je tri milijuna noćenja do 2025., iskorjenjivanje rada na crno te ilegalnih iznajmljivača