Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na Viru nadmašena rekordna turistička 2018. godina

U drugoj polovici lipnja virske plaže su pune, vratio se ljetni šušur i dobre turističke brojke

Foto: Općina Vir
U dolascima su strani gosti (16.724 dolazaka) tradicionalno nadmašili domaće (13.518) pa govorimo o 55 posto udjela turista iz inozemstva

U prvih šest turističkih mjeseci Vir je ostvario bolje statističke pokazatelje dolazaka i noćenja turista nego u rekordnoj 2018. godini pa je s 363.671 noćenjem (lani 357.654) i 30.242 dolaska domaćih i stranih gostiju (lani 30.136) postavio nove turističke rekorde. Iako govorimo o neznatnom povećanju od 1,7 posto (noćenja) i 0,4 posto (dolasci), valja uzeti u obzir kako je prohladni i kišoviti svibanj s 43 posto manje dolazaka najvećim dijelom utjecao na proljetni podbačaj u predsezoni. No druga polovica lipnja s očekivanim proljepšanjem vremena donijela je punu turističku prepoznatljivost otoka – to znači gužve, pune plaže, ljetni šušur i turističke brojke u skladu s očekivanjima – izvijestili su s Vira.

Malogorički umirovljenik slučajno otkrio novi hobi Oporavljajući se od loma noge, Boris je počeo rezbariti drvo, sad želi radove izložiti na Viru

Bez utjecaja na vrijeme

– Prošla je godina bila rekordna u svim segmentima s najvećim rastom noćenja i dolazaka u Hrvatskoj. Teško je bilo očekivati da će se takve brojke rasta ponoviti, ali smo ih svejedno i sa slabim dolascima u svibnju uspjeli nadmašiti. Na vrijeme nismo mogli utjecati – kazao je zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić. Kao predstavnik jedinice lokalne samouprave i glavnog sponzora svih projekata i manifestacija vezanih uz cjelogodišnji turizam, zamjenik načelnika Vučetić je, kako navode s Vira, koordinirao rad virske Turističke zajednice i općinske destinacijske menadžment kompanije Vir turizam. To znači da je sezona bila vrhunski pripremljena pa su turiste i vikendaše dočekale uređene i označene plaže po cijelom otoku, animacijski timovi na plažama, ronilačke aktivnosti i program Virskog ljeta koji je već u lipnju ponudio glamur i spektakl – Prljavo kazalište, Gazde i Parni valjak.

– Standard događaja na Virskom ljetu još smo prije nekoliko godina podignuli na najveću moguću razinu, što su prepoznali ne samo naši gosti već i svi žitelji Zadarske županije koji otok i u ljetnoj sezoni posjećuju kao izletničku destinaciju. Razlog je jednostavan: na Viru se uvijek nešto događa – istaknula je direktorica Vir turizma Kristina Perić. Tijekom posljednjih desetak ekspanzivnih turističkih godina Vir je izgradio priču o elitnoj i rekordnoj turističkoj destinaciji (sedmi u Hrvatskoj i rekorder turističkog rasta) s utvrđenim emitivnim tržištima, a potvrdila je to i šestomjesečna statistika u 2019. godini.

LJETOVANJE IZ SNOVA “Za nas je Vir poput raja na zemlji. Sretni smo i zahvalni na gostoprimstvu!”

Najviše dolazaka Slovenaca

– Među 363,7 tisuća ostvarenih turističkih noćenja najviše su udjela imali domaći gosti (200.316 noćenja) s 55,1 posto, dok su stranci ostvarili 163.355 ili 44,9 posto. Kao i prošle godine, najviše su imali Slovenci (54.216) s rastom 13,8 posto, potom Nijemci (35.981) s rastom 17,5 posto, dok su trećeplasirani Mađari (15.512) pali za čak 24,2 posto. U ovom podatku možemo tražiti ukupno tanji rast noćenja stranih gostiju (6,8 posto), a sa 2,2 posto manje noćenja domaćih turista dobivamo približno preciznu sliku manjeg rasta od očekivanog. Hladni i kišni svibanj zadržao je domaće goste, vikendaše i Mađare podalje od jadranskih destinacija i mogućnosti da produžene vikende provode na moru, ali su također izostala noćenja četvrtoplasiranih Čeha i Poljaka na osmom mjestu u virskih “top 10”. Češki turisti (11.418 noćenja) imali su pad od 4,6 posto, a Poljaci (5425) slabiji rezultat za čak 47,8 posto. Bosanci i Hercegovci (10.105) na petom mjestu ostali su na prošlogodišnjoj razini s minimalnim rastom od 0,4 posto, šesti Austrijanci (9700) su sa sjajnim podacima iz lipnja ostvarili ukupno rast od 7,2 posto, dok su sedmi Slovaci (9436) debelo nadmašili 2018. godinu za 46,5 posto. Deveto i deseto mjesto pripada Šveđanima (1992) i Švicarcima (1677) s rastom od 6,6 posto (Šveđani), odnosno 10,3 posto (Švicarci).

dobro djelo Virani osigurali ljetovanje za obitelj Hančić iz Čakovca

U dolascima su strani gosti (16.724 dolazaka) tradicionalno nadmašili domaće (13.518) pa govorimo o 55 posto udjela turista iz inozemstva. Ova brojka ukupnih dolazaka (30.242) gotovo je istovjetna prošlogodišnjim pokazateljima turističkog prometa izraženog u dolascima (30.136), čemu je opet kumovao kišni svibanj kada su dolaske ostvarila tek 2904 turista (lani 4154). Poredak je uglavnom isti kao kod noćenja stranaca: vodeći su Slovenci (3754) s rastom od 4,3 posto, slijede Nijemci (3121) s rastom 9,6 posto te Mađari (2300) s padom od 21 posto. Ponovno su izuzetak Slovaci koji su se probili među pet najboljih (1355) s rastom od 8,1 posto.

Udio komercijalnog turizma u dolascima (11.542 dolazaka) iznosi 38,2 posto s padom u odnosu na prošlu godinu od 5,1 posto, dok su noćenja u komercijalnom smještaju na 18,3 posto udjela. Najviše dolazaka i noćenja ostvarili su Nijemci, potom Česi, Mađari, Hrvati, Slovenci, Slovaci, Poljaci, Austrijanci, Bosanci i Hercegovci te Šveđani – izvijestio je Kažimir Škrbić iz Virskog lista i dodao da u nekomercijalnom smještaju koji je zabilježio rast od 3,8 posto (dolasci) i 3,7 posto (noćenja) dominiraju domaći gosti s 64,6 posto udjela u noćenjima i 63,9 posto u dolascima, dok su Nijemci i Slovenci najuspješniji inozemni gosti u ovom segmentu. 

Slovaci su turistički hit, čak i u brak stupaju na Viru

Sudbonosno “da” na Viru su u župnoj crkvi sv. Jurja jedno drugom rekli Tomáš Menser i Klaudia Mizerákova, mladi par iz grada Prešova u istočnoj Slovačkoj. Nije riječ o nekom romantičnom ili ljetnom hiru, jer slovački mladenci imaju obiteljsku kuću na otoku na kojemu ljetuju već sedam godina. A na Viru im se dogodilo puno toga lijepoga pa je bračni obred bio na pravom mjestu – opisali su nam s Vira ljubavnu slovačko-virsku priču.

– Jako volimo Vir i praktički jedva čekamo da dođe ljeto kako bismo uživali na otoku. Prije pet godina smo se zaručili, a kako nam se sviđa vjenčanje na hrvatski način, Vir je bio logičan izbor za mjesto obreda. Osim toga na otoku imamo puno prijatelja iz Slovačke – rekli su Tomáš i Klaudia.

Slovački su turisti inače ovogodišnji hit na otoku s najvećim rastom dolazaka i noćenja u konkurenciji deset najboljih na virskom tržištu. U prvih šest turističkih mjeseci zabilježeno je 9436 noćenja gostiju iz Slovačke, poručili su s Vira.