Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Roditelji bi mogli uštedjeti 36 tisuća kuna godišnje

Stranka ABB želi da svako treće dijete u obitelji ne plaća vrtić

Foto: Ivona Ćuk
Mi želimo da svako treće dijete besplatno pohađa vrtić, bez obzira na to jesu li prethodna dva djeteta korisnici vrtića – kao što je to bio slučaj do sada, osnovne škole, ili su već odrasli, uz preduvjet da su prva dva djeteta bila korisnici nekog vrtića, odnosno odgojne ustanove, kazala je Peulja

Svako treće dijete u Bjelovaru trebalo bi imati besplatan vrtić, zaključak je sastanka održanog na temu Djeca su budućnost i ponos našega grada. Sastanak je održala stranka ABB – Akcija bjelovarsko-bilogorska, koja uz HSLS, HDZ i HSS obnaša vlast na gradskoj razini.

Bivši učenički dom postat će studentski dom sa smještajem za 60 osoba Gradonačelnik Hrebak i župan Bajs potpisali Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma Bjelovar bi mogao postati studentski grad već u sljedećih godinu dana

Predsjednica stranke Zdenka Henc sa suradnicima kazala je kako su članovi stranke ABB svjesni problematične situacije odlaska mladih iz naše sredine, ali i iz cijele Hrvatske, te su potaknuti time osmislili projekt kojim bi se mlade obitelji privuklo da ostanu upravo u našem gradu. Radi se o projektu koji bi roditeljima olakšao financiranje vrtića, o čemu je nešto više rekla članica stranke ABB Ivana Peulja, koja je istaknula kako bi ovaj projekt zapravo bio nastavak gradskog programa za poboljšanje uvjeta u predškolskom obrazovanju.

– Nastavno na to da je Grad Bjelovar vrlo intenzivno radio na poboljšanju bjelovarskih vrtića tijekom prošle i ove godine, mi smo odlučili krenuti dalje u tom smjeru s prijedlogom za proračun 2020. godine. Mi želimo da svako treće dijete besplatno pohađa vrtić, bez obzira na to jesu li prethodna dva djeteta korisnici vrtića – kao što je to bio slučaj do sada, osnovne škole, ili su već odrasli, uz preduvjet da su prva dva djeteta bila korisnici nekog vrtića, odnosno odgojne ustanove - kazala je Peulja napomenuvši kako se radi o vrlo konkretnoj i trajnoj mjeri kojom bi roditelji u periodu od šest godina mogli uštedjeti oko 36 tisuća kuna.

Stranka ABB smatra kako bi naglasak trebao biti upravo na trajnim mjerama koje se s vremenom mogu razvijati, te da bi se tako moglo potaknuti ljude da se odluče i na treće dijete.

– Želimo napraviti i korak dalje. Predložili smo gradonačelniku, što je on načelno i prihvatio, da se Grad Bjelovar uključi u uređenje rodilišta – da se uredi sanitarni čvor na odjelu rodilišta. Tako želimo doprinijeti da mlade majke odluče rađati u našoj bolnici, da se baby boom dogodi u našem gradu, i to bi bio najveći doprinos našega grada - poručila je Henc, koja je kazala i kako Bjelovar ipak kreće u pozitivnom smjeru.

Naime, broj novorođene djece raste, u 2018. godini isplaćena je 321 naknada novorođenoj djeci na području grada Bjelovara, a prema pokazateljima za ovu godinu, broj isplaćenih naknada je u porastu.

Održana početna konferencija projekta vrijednoga gotovo 14 milijuna kuna Bjelovar, Bubamara, Ciciban, Osmijeh i Pinokio postali su “Vrtići po želji roditelja”