Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Svečano proslavljen Dan županije i 26. obljetnica njezina osnutka

Štromar: Pohvalio bih župana jer je od ministarstva za obnovu uzeo 104 mil. kn

Dodjela nagrada najzaslužnijima
1/5
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Župan Damir Bajs istaknuo je da je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u goste došao s darovima, novcem za pet gradova i deset općina

Protekloga je tjedna svečano obilježen Dan županije i 26. obljetnica Bjelovarsko-bilogorske županije. Bogat program započeo je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima te polaganjem vijenca u središnjem gradskom parku u Bjelovaru nakon čega je održana i misa u katedralnoj crkvi Svete Terezije Avilske koju je predvodio biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak.

preventivna tribina U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje 500 ljudi doživi moždani udar

Zatim je, kako je bilo i najavljeno, proslavu uveličao i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar koji je gradonačelnicima i načelnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije podijelio Odluke o financiranju projekata vrijednih 4,5 milijuna kuna.

Realizacija niza projekata

Novac za prijavljene projekte dobili su Grad Bjelovar, Garešnica, Grubišno Polje, Čazma i Daruvar te ukupno deset općina, Veliko Trojstvo, Berek, Dežanovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Velika Pisanica i Veliki Grđevac. Najviše sredstava dobile su Općine Kapela, Dežanovac, Berek i Velika Pisanica te će ga uglavnom utrošiti na rekonstrukciju cesta ili nove strojeve, dok je od gradova Čazma dobila najveći iznos od 315.000 kuna za nabavu kombiniranog stroja-rovokopača.

– Kada se slavi rođendan, običaj je da se donesu pokloni. Danas nam je u goste stigao ministar Predrag Štromar s lijepim darovima. Naime, ministar je došao podijeliti novac za projekte koje su prijavili naši gradovi i općine resornim ministarstvima. Ta sredstva će omogućiti našoj lokalnoj samoupravi realizaciju niza projekata. Krećemo se samo u jednom smjeru i stremimo jednom cilju, a to je podizanje standarda života naših građana – prigodno je poručio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

trasiranje i označavanje ruta Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s ulaganjima u cikloturizam

Dobra odluka

Tijekom svoga govora ministar Štromar istaknuo je da su izmjenom zakona o financiranju lokalnih samouprava napravili dobru stvar.

– Prije dvije godine pokrenuli smo inicijativu koja je urodila jako dobrim plodom, a to je izmjena zakona o financiranju lokalnih samouprava. Ta je odluka prošle i ove godine samo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji donijela više od 100 milijuna kuna direktnih sredstava u proračune gradova i općina. Decentralizacija je neophodna jer vi najbolje znate što je potrebno u vašoj sredini. Što se tiče ove županije, moram pohvaliti župana Bajsa i njegov tim koji su iz ministarstva uspjeli uzeti čak 104 milijuna kuna za energetsku obnovu objekata koji su vapili za obnovom – istaknuo je ministar Štromar dodavši da Bjelovarsko-bilogorska županija ukupno ima projekata u vrijednosti 208 milijuna kuna te da je sada potrebno namaknuti razliku. Ne sumnja da će u tome uspjeti i ujedno poručuje da će im Vlada RH uvijek biti na raspolaganju.

Po završetku podjele Odluka, prigodno je održana i Svečana sjednica županijske skupštine, kao i domjenak za prisutne. 

Župan u posjetu općini Sirač U obnovljenu školu u Siraču stigao namještaj u učionice i zbornicu Pomoć vjerskim zajednicama Uz "Osmijeh siromašnima" do pomoći za 40 obitelji