Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan u posjetu općini Sirač

U obnovljenu školu u Siraču stigao namještaj u učionice i zbornicu

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs obišao je i županijsku Ustanovu za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor

Obilježavanju dana Općine Sirač prisustvovao je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, iskoristivši priliku da posjeti obnovljenu školu u Siraču, kao i županijsku Ustanovu za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor.

Radni sastanak u Zagrebu Dogovaran vozni red za novu dionicu pruge, 1. sagrađenu u 50 godina

Energetska obnova

Vrijednost cjelokupnog projekta energetske obnove škole iznosila je gotovo 1,7 milijuna kuna, a njime su obuhvaćena ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije, čime se ostvaruju znatne energetske uštede koje na godišnjoj razini iznose do čak 50 posto.

Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila je krovište na školi u Siraču, a izdvojila je i 100 tisuća kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja. Kako je župan Bajs i najavljivao, nakon energetske obnove sve naše škole dobivaju i novi namještaj, pa je tako u Osnovnu školu Sirač stigao novi namještaj vrijedan 175 tisuća kuna. Osnovna škola Sirač opremljena je tako novim radnim stolovima, stolicama, ormarićima u svim učionicama, a stigao je i kompletan novi namještaj za školsku zbornicu. Tako sirački osnovnoškolci, njih 115, i njihovi učitelji imaju potpuno uređenu novu školu.

Prve trajne mjere za zadržavanje liječnikai medicinskog osoblja, potpisano novih 12 ugovora Bajs: Izdvojili smo tri milijuna kn, no čini se da ćemo morati još jer interes je velik

– Ja samo mogu zahvaliti županu Damiru Bajsu što nas je iznenadio ovim prekrasnim namještajem u svakoj učionici i zbornici. Inače, namještaj je u ovoj školi posljednji put mijenjan prije 46 godina – rekla je ravnateljica OŠ Sirač Marija Pavičić.

Župan Bajs u Siraču je posjetio i županijsku Ustanovu za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor. Riječ je o ustanovi koja je u velikom investicijskom ciklusu gradnje i opremanja novih proizvodnih pogona i ustanovi koja je doslovno zalaganjem osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije i Uprave podignuta iz pepela. Danas je Suvenir mjesto gdje se ulaže i gradi, investicije su u punom jeku, a trenutačno je u gradnji nova modernizirana hala za proizvodnju i izradu dužinsko- širinskih ploča i stolova. Investicija je vrijedna gotovo 2 milijuna kuna.

Radni sastanak bjelovarskog i varaždinskog župana o uspješnom korištenju novca iz EU Pet županija s hrvatskog sjevera i sjeverozapada žele surađivati po uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Ponovno zapošljavanje

Završena je gradnja skladišta, rekonstruirala se i dogradila pilana, a stigao je i dio nove opreme i strojeva. Sve zajedno, ulaganja u posljednje tri godine vrijedna su 10 milijuna kuna zahvaljujući čemu danas u Suveniru rade 63 radnika od kojih je 38 osoba s invaliditetom.

– Naglasit ću da je ova ustanova prošla kroz niz teških trenutaka. Naime, nedavno je Suvenir Sirač izišao iz predstečaja, isplatio je zadnje obveze koje je imao te možemo reći da je to otvorilo novi horizont i mogućnost razvoja te ustanove. Investicijama vrijednima 10 milijuna kuna u protekle tri godine mogućnost proizvodnje namještaja bitno se povećala. To se vidi po opsegu poslova, kvaliteti i tehničkim rješenjima koje mogu pružiti. Mene veseli što je to omogućilo ono najvažnije, a to je zapošljavanje naših sugrađana. Zamišljeno je da se inkluzijom, odnosno uključenošću u posao, omogući normalan život u okruženju u kojem mogu raditi, stvarati i ostvarivati svoje ambicije – naglasio je župan Damir 
Bajs.

Županija osigurala 10 mil. kuna Školsko-sportska dvorana u Velikoj Pisanici stoji nedovršena od 2010. godine, no to će se promijeniti Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem Općina daje u zakup ili na prodaju 431,59 hektara zemlje