Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić o protekloj i planovima za iduću godinu

Stvaramo povoljno poslovno okruženje onima koji otvaraju radna mjesta, ali i sugrađanima

Antonija Jozić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ravnomjeran razvoj ključan je za napredak zajednice. Ja, kao stanovnica Gradca, i Josip, kao stanovnik Ratkovice, zaslužujemo jednake uvjete, od komunalnih do svih onih usluga koje lokalna samouprava treba pružiti svojim sugrađanima

Kraj godine obično je vrijeme kada se svode računi i analizira učinjeno u proteklom razdoblju. S gradonačelnicom Antonijom Jozić razgovarali smo o tome koja su događanja i projekti obilježili ovu, po mnogo čemu posebnu 2020. godinu u Pleternici.

Muzej koji mi radimo nije klasičan, on je zapravo više interpretacijski centar, odnosno centar za posjetitelje očekuju porast broja posjeta Ispod tribina i u zemlji ispod Trga bećarca bit će nova atrakcija Pleternice – Muzej bećarca

Pleternica je posljednjih nekoliko godina postala poznata po povlačenju sredstava iz europskih fondova za svoje projekte. Aglomeracija, Interpretacijski centar, Muzej bećarca i nova gradska tržnica samo su neki od njih. Koji su projekti obilježili godinu na izmaku?

Pleternica je redovito u TOP10 gradova u RH po povlačenju sredstava EU i na neki način je upravo po tome poznata i na nacionalnoj razini. U ovom mandatu u Pleternici se provodi više od 30 EU projekata vrijednih više od 400 milijuna kuna, od kojih je najveći projekt Aglomeracije Pleternica – sustav odvodnje, odnosno kanalizacije s izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Izgradnjom tržnice poslali smo snažnu poruku našim poljoprivrednicima, za koje smo osigurali i potpore za njihov rast i razvoj. Za nastavak našeg projekta Muzej bećarca odobrena su nam EU sredstva i nadamo se da će muzej svoja vrata otvoriti sljedeće godine. Uz Interpretacijski centar Terra Panonica, budući Muzej bećarca postat će okidač razvoja turizma u našem gradu.

Ono po čemu će ova godina ostati upamćena, ne samo u Pleternici nego i u Hrvatskoj i svijetu, jest pandemija. Kako se grad nosi s tim problemom i što ste poduzeli na planu ublažavanja negativnih posljedica pandemije na gospodarstvo i građane?

Da, nažalost, pandemija koronavirusa prouzročila je velike posljedice u Hrvatskoj i svijetu i tek će se zbrajati šteta koja nastaje iz ove pandemije. Srećom, Vlada RH prepoznala je opasnost za gospodarstvo, osigurala je milijarde kuna za potpore za očuvanje radnih mjesta. Tome smo se priključili i mi, kao lokalna samouprava, otpisali poduzetnicima komunalnu naknadu u određenom razdoblju, poreze za korištenje javnih površina te smo dali i financijsku potporu za očuvanje radnih mjesta u visini od preko 300 tisuća kuna. Posebno se radujem što broj radnih mjesta u našem gradu nije opao unatoč krizi.

POTPISAN UGOVOR O GRADNJI Novi dom u Ratkovici

Kolika je popunjenost pleterničke poduzetničke zone i može li se Pleternica doista svrstati na kartu nacionalnih i svjetskih “business-friendly” područja?

Naša poduzetnička zona posebna je priča o upornosti i viziji i nije kao neke druge zone u Hrvatskoj. Naime, Pleternica nije na svom području imala zemljište u vlasništvu RH koje je onda darovano gradu, naš put do zone bio je i danas je puno teži. Svaku parcelu koja se nalazi u našoj zoni mi smo otkupljivali, parcelirali, formirali veće površine, gradili infrastrukturu i tek onda je stavljali u funkciju razvoja gospodarstva. Na tim parcelama danas niču proizvodne hale, a vrijednost planiranih investicija raste do 10 milijuna eura.

U javnim istupima često ističete važnost ravnomjernog razvoja svih gradskih mjesnih odbora. Zašto na tome inzistirate i što ste sve kao Grad ove godine odradili u ruralnim naseljima?

Ravnomjeran razvoj jedan je od temelja kohezijske politike Europske unije i nije pojam koji je tek tako zgodno spomenuti u nastupima. Ravnomjeran razvoj ključan je za napredak zajednice. Ja, kao stanovnik Gradca, i Josip, kao stanovnik Ratkovice, zaslužujemo jednake uvjete, od komunalnih do svih onih usluga koje jedna lokalna samouprava treba pružiti svojim sugrađanima, od vrtića do školovanja, zdravstvene zaštite, socijalnih usluga i sl. S obzirom na izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave koji je donijela Vlada Andreja Plenkovića, i nama je poslana snažna poruka da, osim što imamo veće ovlasti, imamo i znatnija sredstva za realizaciju upravo te politike ravnomjernog razvoja.

Već šest godina obilježava se dan kad je oslobođena požeška vojarna Dan branitelja Županije – ponos i sjećanje ostaju

Od 1. siječnja iduće godine najavili ste potpuno ukidanje prireza, čime ste poslali snažnu poruku potencijalnim investitorima. Koji je bio motiv za tu odluku?

Motiv za ovaj potez jest rasterećenje gospodarstva, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja onima koji stvaraju radna mjesta i nove vrijednosti, ali i mojim sugrađanima – ovaj grad spreman je učiniti i ovaj iskorak računajući da će na taj način Pleternica biti prepoznata kao mjesto za investicije. Prirez se obračunavao po stopi od 10 posto, a na godišnjoj razini iznosio je više od milijun kuna prihoda. Ako znamo da kroz proračun osiguravamo oko 1,5 milijuna kuna potpora gospodarstvu za ulaganja i nova radna mjesta, ako znamo da se Grad odriče i komunalnog doprinosa na izgradnju novih poslovnih hala, daje besplatne priključke na elektroenergetsku mrežu, vodoopskrbu i odvodnju, dolazimo do uistinu višemilijunskih iznosa koji su usmjereni prema gospodarstvu kako bi se ono razvijalo i zapošljavalo.

Koje projekte građani Pleternice mogu očekivati i na što ćete staviti naglasak u 2021. godini?

Naglasak nam je i dalje na gospodarstvu jer samo razvoj gospodarstva jamči i razvoj našeg grada na drugim poljima. Iduća je godina godina novih investicija u našoj poduzetničkoj zoni. Dva privatna investitora, koja su ove godine kupila zemljište, počinju graditi svoje proizvodne pogone u sklopu kojih se očekuje 50-ak novih radnih mjesta. I dalje ćemo provoditi mjere iz Programa razvoja gospodarstva Grada Pleternice, čime želimo rasteretiti naše poduzetnike i omogućiti im rast i razvoj, no nećemo zanemariti ni ostala područja.