Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Potpisani ugovori o izradi modela organizacije proizvodnje

Suradnja sa strukom i javnim sektorom važan korak u unapređenju poljoprivrede

Foto: pszupanija.hr
Potpisani su ugovori ukupne vrijednosti 461.250 kuna

U županijskoj vijećnici potpisani su ugovori koji se odnose na izradu organizacijskih modela s analizom isplativosti za sektore voća, povrća, svinjogojstva, vinogradarstva i vinarstva te zbrinjavanja i prerade nusproizvoda i ostataka u preradi voća i povrća. Dio je to 2,5 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog centra razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije, koji se s 85 posto sredstava sufinancira iz EU fondova.

POTPISANI UGOVORI ZA PRODAJU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U VLASNIŠTVU RH NA PODRUČJU NOVSKE U poljoprivredne svrhe stavlja se 75 hektara zemlje

Realizacija druge faze

Ugovori ukupne vrijednosti 461.250 kuna potpisani su s tvrtkom Micro projekt te Zajednicom ponuditelja Meta partner i Revent Smart.

– Želimo pronaći model kako organizirati poljoprivrednike u našoj županiji u svakom od podsektora. Važno je da pronađemo načine kako poljoprivrednici mogu unaprijediti svoju proizvodnju i kako im javni sektor može pomoći određenim ulaganjima, a sve u cilju razvoja novih proizvoda – rekla je Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ.

U Županiji ističu da će se izradom modela realizirati druga faza projekta, koja će omogućiti implementaciju dobivenih znanja, informacija i modela u samoj poljoprivrednoj proizvodnji kroz poticanje udruživanja i kvalitetnije organiziranje same proizvodnje.

POTPORE GRADA ĐAKOVA Poljoprivrednicima ukupno 225.000 kuna

Cilj projekta je stvaranje podloge za razvoj poljoprivrednog sektora poticanjem udruživanja, kvalitetnijim organiziranjem poljoprivredne proizvodnje, gradnjom skladišnih kapaciteta, usvajanjem novih znanja i praćenjem trendova te izradom i primjenom stručnih analiza, studija i dokumenata.

Hrana ključ svega

– Poljoprivreda se često minorizira i stavlja sa strane, iako je hrana ključ i temelj svega. Bilo bi dobro kada bi mogli ono što proizvedemo izvesti u sklopu turizma i na prostore našega Jadrana, a s vjerom da će kontinentalni turizam biti još snažniji u vremenu koje dolazi. Bez udruživanja i analize onoga na čemu ćete vi i raditi, znajući da imamo velike mogućnosti bilo u voćarstvu, ratarstvu, stočarstvu i slično, nažalost neće biti uspjeha. Namjera mi je da poljoprivrednici koji žive ovdje shvate da im zaista ide u korist ono što je struka propisala i predložila – rekao je župan Alojz Tomašević.