Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
primorsko-goranska županija

Sustav zasnježenja uskoro i na Platku

Platak
1/2
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
'Želimo da Platak postane pripremni centar skijaške reprezentacije'

Zamjenik župana Marko Boras Mandić te pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević na redovnom tjednom press kolegiju izvijestili su novinare o Nacrtu odluke o davanju prethodne suglasnosti na 2. izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste te aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, priopćili su iz Primorsko-goranske županije.

Kao izvođač radova na sustavu zasnježenja na Platku izabrana je francuska tvrtka Sufag, a kroz 10 dana potpisat će se potrebni ugovori. Podizvođač radova je tvrtka GP Krk. Završetak radova predviđen je za kraj 2020. godine, međutim sustav se može i etapno puštati u funkciju te je zamjenik Marko Boras Mandić dodao kako se nada da će sustav na Radeševu raditi već i od iduće skijaške sezone.

Platak Projekt Nova ulaganja u Platak i izgradnja novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom

Ukupna vrijednost sustava zasnježenja je 22,5 milijuna kuna. „Očekujemo da se i neke državne tvrtke uključe u financiranje cijelog projekta kako bi Županiji ostalo više sredstava za ostale aktivnosti na Platku, ovdje se prvenstveno misli na Hrvatske vode koje bi se mogle uključiti u projekt zaštite objekata od štetnog djelovanja voda,“ istaknuo je zamjenik Boras Mandić te izrazio nadu da Platak postane pripremni centar skijaške reprezentacije.

Također, dovršeni su radovi na dionici ceste prema Platku duljine oko 1,5 km, a predstoji posljednja faza obnove ceste u istoj duljini do spoja sa starom cestom prema Fužinama.

Sutra završava natječaj za zapošljavanje sezonskih radnika na Platku, a za predstojeću skijašku sezonu naplata parkinga ugradit će se u cijenu skijaške karte kako bi se smanjile gužve na ulazu na parking. 

Zamjenik Boras Mandić informirao je novinare o tri EU projekta Javne ustanove Priroda koji su trenutno u provedbi, a čija je vrijednost 24,7 milijuna kuna. Županija je nositelj projekta Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici u iznosu od 8 milijuna kuna. U prvoj fazi centar bi bio interpretacijsko-edukativnog karaktera, a u drugoj fazi cilj je ustanoviti utočište i oporavilište za životinje. U planu je i uređenje poučne staze na području Kamačnika u iznosu od oko 500 tisuća kuna.

Platak Novi sadržaji Platak - centar sporta i rekreacije i preko ljeta

Vrlo uspješan je Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu koji je ove godine puštao bjeloglave supove u prirodu u 2 navrata, u svibnju te u rujnu. Ide se prema samoodrživosti centra, o čemu najbolje govori činjenica da je do početka listopada ove godine Centar posjetilo preko 7 tisuća ljudi, dok je na početku rada Centar imao godišnju posjećenost od nekoliko stotina ljudi. U oporavilište je PGŽ zajedno s Gradom Cresom te Republikom Hrvatskom uložila oko 5 milijuna kuna. 

Pročelnica Milošević istaknula je da je Županijska uprava za ceste svoj financijski plan donijela u studenom 2017. godine te na njega dobila suglasnost Županijske skupštine. Jedna izmjena dogodila se u srpnju. ŽUC je, prateći odnos prihoda i rashoda, bila dužna izvršiti tehnički rebalans.

Razlika je u odnosu na plan iz srpnja milijun i 82 tisuće kuna te će sada financijski plan iznositi 110 milijuna kuna. Došlo je do promjena u prilivu prihoda. S jedne strane prihodi su narasli u iznosu od 520 tisuća kuna zbog porasta broja vozila odnosno naknada koje se plaćaju pri registraciji vozila, što čini izvorni prihod ŽUC-a.

Primorsko-goranska županija Na inicijativu PGŽ Pokrenut projekt sezonskog zapošljavanja beskućnika na Platku

S druge strane došlo je do smanjenja nekih prihoda od strane očekivanih prihoda iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Razlika je u ovom slučaju 1,6 milijuna kuna te se neki projekti, prvenstveno zbog dokumentacije, neće uspjeti realizirati do kraja godine, konkretno se radi o projektu u Općini Punat. 

Dogodile su se i neke pozitivne izmjene, konkretno u projektu kružnog toka na području Grada Bakra u zoni Kukuljanovo te su u tom slučaju nabave bile jeftinije od planiranog. Navedene razlike neće promijeniti u bitnome ono što je zacrtano kao glavna aktivnost ŽUC-a za ovu godinu.