Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Nova mjera Općine Rugvica samo je jedna u nizu usmjerenih na djecu i mladež

Svakom djetetu od dvije godine naviše 300 kuna od Općine

Mato Čičak
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Raduje me što smo pokrenuli projekt gradnje POS-ovih stanova na našem području– kaže Čičak

U proračunu za 2021. godinu Općina Rugvica osigurala je 300 kuna godišnje za svako dijete, a sredstva su namijenjena kao pomoć roditeljima u ovim vremenima koja nisu izazovna samo za stanovnike ove općine, već i cijele Hrvatske.

Za obitelji s troje i više djece Općina Čepin osigurava i mjesečnu novčanu potporu u iznosu od 200 kuna po djetetu do njegove punoljetnosti Općina Čepin “Djeci pomažemo i novčano, a za učenike i studente dajemo stipendije”

Studentima 750 kn mjesečno

Jedna je to u nizu mjera koje provodi Općina, a koju su kasnije implementirale u svoje programe i druge sredine. Kako kažu iz tamošnje uprave, načelnik Mato Čičak poseban naglasak tijekom svoga mandata od 2015. godine stavio je upravo na najmlađe. A upravo je prema njima usmjerena i najnovija demografska mjera.

– Možda 300 kuna nije puno, ali na početku nove školske ili vrtićke godine kada je roditeljima najviše opterećen kućni budžet, siguran sam da će im ovaj iznos pomoći da djeci osiguraju potreban pribor, odjeću i obuću – istaknuo je načelnik Čičak te poručio kako će se ova nova demografska mjera početi provoditi od iduće školske godine. Pravo na ovu naknadu imat će djeca od navršene 2 godine života, pa sve do kraja srednjoškolskog obrazovanja, a mjera će se početi provoditi od školske godine 2021./2022.

Ministar Aladrović i župan Andrović potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt sigurne kuće u prisutnosti premijera Plenkovića i ministra Malenice POTPISAN UGOVOR Županija dobiva sigurnu kuću za žene i djecu žrtve nasilja

Između ostaloga, općina se brine i za svoje studente kojima tijekom godine u dva navrata isplaćuje jednokratnu naknadu od 750 kuna. Također, studenti kao i srednjoškolci imaju u potpunosti besplatan prijevoz.

– Bili smo prvi koji smo uveli besplatne udžbenike za sve naše osnovnoškolce, a nakon što je država preuzela brigu za to, ostatak sredstava za ostale materijale daje Općina – kaže Čičak, koji je, dodaje, ponosan na činjenicu da je njegova Općina danas vodeća po izdvajanju sredstava upravo za mlade i njihove programe.

– Možemo se pohvaliti da smo bili prva općina koja je sve klupske kategorije naših rukometnih i nogometnog kluba obukla u jednolične dresove čime smo dodatno prepoznatljivi gdje god se pojavljujemo – istaknuo je Čičak.

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU Gradska kuća zasvijetlila za male palčiće

Pomoć za dvojke i trojke

Povrh navedenih mjera, Općina sufinancira i smještaj vrtićanaca pa je tako za svako dijete osigurana subvencija od 1150 kuna, a dodjeljuju se i jednokratne novčane pomoći za novorođenu djecu te za blizance i trojke. Općina Rugvica naime, za svaku prvu bebu dodjeljuje potporu u iznosu od 3000 kuna, a ista sredstva roditelji će dobiti i za drugo dijete. Za treće i svako iduće dijete općina će pripomoći s 5000 kuna jednokratne pomoći. Ova sredstva izuzetno su korisna roditeljima koji se moraju pobrinuti za nabavu osnovnih potrepština za svoje novorođenče, a roditeljima blizanaca pomoći će se s dodatnih 500 kn mjesečno prve dvije godine života djece. Za roditelje trojki ili više djece dodjeljuje se pomoć u iznosu od 1000 kuna mjesečno prve dvije godine.

– Osobito me raduje što smo pokrenuli projekt gradnje POSovih stanova na našem području – na kraju će načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.