Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovački vatrogasci:

'Svaku veliku površinu koju spaljujete morate prijaviti vatrogascima ili općini'

spaljivanje korova
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL/Ilustracija
Svake se godine dio požara otme kontroli, nastanu štete na imovini ljudi, na šumskom području, a nerijetko, posebno na području Korduna gdje starije osobe uglavnom žive same u selima, dođe i do smrtnog stradavanja - upozoravaju vatrogasci

- Uz zemaljske snage, odnosno ophodarske ekipe, ove ćemo godine pojačati ophodnju iz zraka. Opremili smo se i osposobili ljude, pa ćemo dronovima nadlijetati područja kako bismo na vrijeme uočili aktivnosti koje bi za posljedicu mogle imati požare otvorenog prostora. Uz to, od ove godine počinjemo i mi sami kontrolirano spaljivati određena zapuštena područja. S tim modelom počinjemo ovog vikenda na području općine Barilović gdje smo prijašnjih godina imali najveći broj požara na otvorenom - kazao je Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik.

vatrogasci Novi kolektivni ugovor Veće plaće, plaćeni prekovremeni i topli obrok za dubrovačke vatrogasce

Dodao je kako je proljeće vrijeme kada građani diljem Karlovačke županije spaljuju korov kao pripremu zemljišta za sadnju. No, svake se godine dio požara otme kontroli, nastanu štete na imovini ljudi, na šumskom području, a nerijetko, posebno na području Korduna gdje starije osobe uglavnom žive same u selima, dođe i do smrtnog stradavanja.

Od početka godine do sada bilo je 12 požara otvorenog tipa.

- Ako se pali korov na maloj površini, nije problema, ali svaku veliku površinu koju spaljujete morate prijaviti vatrogascima ili općini, jer kazne su do 2000 kuna za osobe, 10.000 za pravne osobe. Kada je u pitanju izricanje kazni, moramo se dogovoriti s PU karlovačkom i nadležnim inspektoratom da tu budemo efikasniji - dodao je G. Franković.

Udruga Općina primjedbe i sugestije Općine žele pridonijeti izradi novog zakona o vatrogastvu