Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Slovakinja Miriam Kelečić predstavila knjigu

Sve informacije o Viru za češke i slovačke turiste u knjizi 'Zaži Vir'

Miriam Kelečić
Foto: Vir
Čak mjesec dana prije službenog predstavljanja u Bratislavi, više od polovice naklade planulo je putem online narudžbi

Gotovo sve što bi moglo biti od velike koristi češkim i slovačkim turistima, ali i svima koji posjećuju Hrvatsku i otok Vir, našlo se na 176 strana knjige “Zaži Vir. Zažite ostrov Vir a Chorvátsko trochu inak” (Doživi Vir. Doživite otok Vir i Hrvatsku malo drukčije), posvećene Viru i Hrvatskoj koju je na slovačkom jeziku napisala virska Slovakinja Miriam Kelečić.

Povijest Luščana Knjiga o zavičaju koji više ne postoji

Na turističkom sajmu

Njezina je knjiga najprije predstavljena u Atelieru Surya, potom na Incheba Expo Areni u Bratislavi, odnosno turističkom sajmu ITF Slovakiatoura. Našla se i na štandu Vir turizma, i to u sklopu cjelokupne prezentacije otoka Vira u Bratislavi, njegovih ljepota i turističke ponude otoka, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

– Napokon je držim u ruci – prve su riječi i iskaz radosti autorice zbog izlaska knjige u kojoj je sažela utiske, anegdote, informacije, iskustvo iz prve ruke te manje poznate činjenicama o Hrvatima, Dalmatincima i Viranima.

– Odlučila sam napisati knjigu, jer sam ionako o Viru i Hrvatskoj pisala na svom blogu. Motivirao me Travel Channel, čija je ekipa boravila na otoku i snimila turistički film o Viru. Htjela sam zapravo svim turistima i putnicima iz Slovačke i Češke ponuditi zanimljive informacije o otoku Viru, Dalmaciji i Hrvatskoj koje ne mogu pronaći drugdje – sažima za Virski list slovačka influencerica osnovni motiv pisanja. Gospođa Miriam, kako navode s Vira, veći dio godine boravi na Viru u svojoj obiteljskoj kući u naselju Sridnje kućice, a kada nije na Viru, onda je sa suprugom Željkom i kćerkom Emom u Zagrebu.

26. ITF Slovakiatour Vir predstavljen na gala prezentaciji u Bratislavi

– Njezina precizna, dokumentaristička, ali ponekad i svakodnevna ili šaljiva zapažanja o životu i navikama Hrvata, kao i ljepotama hrvatske obale, tako će slovačkim i češkim turistima uskoro postati obavezno štivo za putovanje na Jadran, a posebno prema otoku Viru o kojemu Miriam donosi pregršt korisnih informacija – ističu s Vira.

– Vrijeme će pokazati u kojoj će mjeri ljudi biti zadovoljni knjigom, ali ako kao autorica smijem reći, zadovoljna sam kako je sve ispalo – otkriva Miriam za Virski list dodavši da je “Zaži Vir” zapravo priča o zemlji koja je posebno popularna među Slovacima i Česima.

Vir se uključio u globalni forum za hranu i poljoprivredu Berlinska televizija snimat će promotivni video o Viru

Velik interes

– Ova je knjiga također pjesma, glazba, boja, slika, zvuk, folklor, okus, miris, atmosfera i duh Hrvatske. Vjerujem da će taj dojam i sve informacije koje donosim obogatiti nečije znanje te nadahnuti buduće putnike – poručuje Miriam.

Čak mjesec dana prije službenog predstavljanja u Bratislavi, više od polovice naklade planulo je putem online narudžbi.

– Posvećena je cijeloj mojoj obitelji, a najviše tati koji mi je kupio knjigu kada smo prvi put bili na moru prije 33 godine. To je bila turistička brošura i knjiga o Zadru, koju sam često koristila u školi za razne projekte. Tada se rodila ljubav prema knjigama i pisanju. Bila sam jako znatiželjno dijete, a sada je ta znatiželja pretočena u moju prvu knjigu – dodala je za Virski list Miriam, koja je u knjigu “Zaži Vir” uvrstila i vlastitu bajkovitu priču o plišanom medvjediću Virku, svojoj obitelji i suprugu Željku.