Sve je veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Požeško-slavonskoj županiji koja se bave ili se žele baviti proizvodnjom crne slavonske svinje (fajferice). Zahvaljujući poticajima, njihov je broj udeseterostručen.
Prije pet godina pokrenut je projekt zahvaljujući kojem su s tadašnjih 11 nazimica i jednog nerasta došli do 111 nazimica i 25 nerasta, odnosno oko tisuću komada. Proizvodnja fajferica doprinosi razvoju poljoprivrede i podizanju životnog standarda na slavonskim OPG-ovima. Iz Županije najavljuju kako će i dalje financijski podupirati i sam uzgoj i potrebne ograde koje bi im u prirodnom okolišu osigurale stanište.
– Ponosan sam što sve više gospodarstava u našoj županiji želi raširiti ovu proizvodnju. Crna slavonska svinja može obitavati na zapuštenom i neobrađenom zemljištu, koje ćemo u suradnji s općinama i gradovima iskoristiti za uzgoj. Uskoro će na ovom području obitavati tisuće fajferica – kaže župan Alojz Tomašević.
Meso crne slavonske svinje zdravije je i kvalitetnije, a zbog ekološkog uzgoja primamljivo je i kupcima u Zapadnoj Europi. Dr. Ranko Stevanović s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominje kako je raspored masti i mesa kod crnih svinja posve drugačiji od ostalih pasmina, što pogoduje kvalitetnoj obradi i izradi kvalitetnih proizvoda. Uvjeti u kojima žive ekološki su zdravi, jer se kreću po terenu koji nije tretiran. Tako je i s hranom.
– Kada to meso probaju u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i kada im objasnite kako su svinje rasle, što su jele, kakvi su proizvodi, oni brzo nakon kušanja postanu pravi ljubitelji takvog mesa. U to smo se uvjerili i kada su stranci došli na prve OPG-ove i kušali proizvode napravljene od fajferice. Bili su oduševljeni – istaknuo je Stevanović.