Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
URUČENE NAGRADE

Svečano obilježen Dan Požeško-slavonske županije

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Uspješno proveli 90 projekata od 45 milijuna kuna, četvrti u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU.

Požeško-slavonska županija ove godine bilježi 809. godina od prvog spomena.

Požeško-slavonska županija Savjet za Slavoniju Župan potpisao ugovore za Centar kompetentnosti i razvoj cikloturizma

Kroz svoju dugu tradiciju naša županija prošla je brojna turbulentna razdoblja koja su je obilježila i ostavila traga, ne samo na vizurama građevina, nego i na samom mentalitetu naših ljudi, koje krasi onaj istinski slavonski ponos - rekao je župan Alojz Tomašević na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Požeško-slavonske županije.

Govoreći o brojnim ostvarenim i planiranim projektima, on je istaknuo da je ova županija četvrta po sredstvima povučenim iz Europske unije. Uspješno je provedeno oko 90 projekata ukupne vrijednosti oko 45 milijuna kuna, a trenutačno se provodi 48 projekata vrijednosti više od 150 milijuna kuna. Prijavljeno je 65 projekata koji su u fazi ocjenjivanja, vrijednosti iznad 25 milijuna kuna.

Zahvala gospodarstvenicima 
- Među važnijim projektima su naravno i aglomeracija Lipik-Pakrac, aglomeracija Požega i aglomeracija Pleternica. Uz to veliku važnost ima i projekt akumulacije Kamenska. Jedan od projekata na koji smo iznimno ponosni je svakako sporazum o sufinanciranju troškova prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola, popularno nazvan Studentski vlak. Iz EU fondova povukli smo najviše sredstava za energetsku obnovu škola, a projektom Zajedno do zdravlja obnovili smo i Dom zdravlja - podsjetio je Tomašević.
U svom izlaganju župan se posebno zahvalio gospodarstvenicima koji, kako je rekao, svake godine ulažu sve više, i to ne samo u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, nego i u postojeće kapacitete i ljude kako bi oni bili što sretniji i zadovoljniji. 

Zadovoljstvo zbog potpisivanja strateški važnog ugovora Gradnja brze ceste s izlaskom na autocestu riješit će problem prometne izolacije

- Vaša snaga i vaše sposobnosti rezultat su suficita koji je ostvaren u 2018. pa robni izvoz naše županije iznosi više od milijardu kuna, a uvoz je manji od 750 milijuna kuna - poručio je župan gospodarstvenicima.
Predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević kazala je da osjeća odgovornost boriti se sa svim kolegama vijećnicima za prosperitet ovog kraja, razvoj županije i dobrobit sugrađana. 

- Vodimo brigu o djeci, mladima i starima, nemoćnima, potrebitima, javnom dobru, pronatalitetnoj politici, prometnicama, o zdravlju i obrazovanju naših sugrađana, očuvanju kulturnih i povijesnih vrijednosti te o ravnomjernom razvoju svih dijelova naše županije. Podržavamo i sve projekte koji su od interesa za našu županiju - istaknula je Miličević.

Spomenik braniteljima 
Povelje zahvalnosti Požeško-slavonske županije ove su godine dodijeljene Miji Štimcu iz Lipika, Dominiku Miloševiću, učeniku 4. razreda Srednje glazbene škole Požega te Osnovnoj školi Lipik.

Godišnje nagrade dobili su Josip Štimac, pokretač i osnivač bioplinske elektrane na području Lipika, Mato Veić, umirovljenik iz Ruševa, donator 100 tisuća eura požeškoj bolnici za kupnju ultrazvučnog aparata te za uspjehe u gospodarstvu tvrtka Magma d.o.o. iz Požege, koja je već tri puta dobila nagradu HGK "Zlatna kuna".

Održan Međunarodni festival kulenove seke gastro manifestacija Održan Međunarodni festival kulenove seke

Nagradu za životno djelo dobio je posthumno dugogodišnji požeško-slavonski župan Anto Bagarić, a preuzela ju je njegova kći Ines Bagarić izrazivši zahvalnost u ime svih dobitnika.

Uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a nakon polaganja vijenaca u katedrali sv. Terezije Avilske održana je sveta misa.