Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
U Koprivnici ogorčeni raspodjelom sredstava

Sveučilište Sjever dobiva najmanje novca od Ministarstva

Foto: Robert Mihaljević
Gradonačelnik Mišel Jakšić poručio je da je Koprivnica na temelju dosadašnjih ulaganja zaslužila da se poštuju njezin rad i studenti

Prema prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, Sveučilište Sjever sa sjedištem u Koprivnici dobit će uvjerljivo najmanje novca od svih osam javnih hrvatskih sveučilišta.

PRIJEM U GRADSKOJ VJEĆNICI Novac za projekte dobilo 38 udruga građana

Od ukupno 2,6 milijardi kuna, Sjever će dobiti manje od jedan posto tog iznosa, odnosno 24 milijuna kuna. Najviše javnog novca, oko 2,37 milijardi kuna, dobit će najveća sveučilišta u državi s najviše studenata: Zagreb, Rijeka, Osijek i Split.

Po studentu 5900 kuna

Sveučilište u Zadru, koje ima oko pet tisuća studenata, po tom će prijedlogu dobiti 114 milijuna kuna, odnosno 22.400 kuna po studentu. Sveučilištu u Puli s 3700 studenata ide 50 milijuna kuna, a Sveučilištu u Dubrovniku s 1600 studenata oko 45 milijuna kuna.

Sveučilište Sjever koje ima 4100 studenata dobit će od Ministarstva tek 24 milijuna kuna, što je samo 5900 kuna po studentu. Dubrovniku, dakle, ide 28.000 kuna po studentu, a Sjeveru samo petina tog iznosa.

Na taj je problem prošli tjedan na konferenciji za novinare upozorio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. On naglašava kako je Sveučilište Sjever popunilo sve redovne upisne kvote i znatan broj mjesta na izvanrednom studiju na 26 studijskih programa u Koprivnici i Varaždinu. S druge strane, na mnogim sveučilištima ostalo je nepopunjeno na tisuće mjesta.

Postignut dogovor i povučene sve tužbe Komunalac će u godinu dana od Piškornice dobiti 11 milijuna kn

– Grad je u Sveučilište Sjever uložio oko 50 milijuna kuna. Za dopusnicu, plaće i financiranje svih programa do prelaska na državni budžet, ali i obnovu sveučilišne zgrade – naglasio je gradonačelnik.

Ističe kako su doista neshvatljivi kriteriji po kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja donosi odluke o raspodjeli sredstava za osam javnih sveučilišta u Hrvatskoj.

Pula je, navodi, dobila barem dvostruko više sredstava od države nego Sveučilište Sjever, a ima 400 studenata manje. Dubrovnik je dobio također gotovo dvostruko više, a ima tri puta manje studenata nego Koprivnica. Zadar, koji ima tisuću studenata više od Koprivnice, dobio je gotovo pet puta više novca.

– Previše smo novca, truda i energije uložili da bismo samo tako gledali kako se netko poigrava našim radom i rezultatima našeg Sveučilišta. Nabrojena sveučilišta koja dobivaju više sredstava nemaju popunjena sva redovna mjesta za studente, a mi imamo – ogorčen je gradonačelnik Koprivnice.

Asfaltiralo se diljem Koprivnice Novo ruho za više od četiri kilometra prigradskih cesta

Osim toga, domeće, nijedno od sedam preostalih javnih sveučilišta ne može reći da ih je grad sam stvarao i osnivao, kao što je to u slučaju Sveučilišta Sjever. Spreman je, kaže, pripremiti amandman na državni proračun sa svim saborskim zastupnicima, bez obzira na političku opciju, a koji će pokazati interes da se uključe u rješavanje problema.

Neželjeno dijete

– Iz cijele ove priče o financiranju javnih sveučilišta u Hrvatskoj mogu samo zaključiti da studenti Sveučilišta Sjever iz Varaždina i Koprivnice vrijede manje od svih ostalih studenata. Sveučilišni život bi trebao biti potpuno neovisan, a ne biti poligon za nečija sitna politikantstva – napominje gradonačelnik.

Na koncu, tu je i slučaj nove studentske menze u sklopu Sveučilišta Sjever koja je uređena i trebala je biti otvorena još početkom godine. No Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije izdalo potrebne dozvole za otvaranje niti je poznato kad će se to dogoditi.

– Svjesni smo da smo dosad bili neželjeno dijete u važnim političkim krugovima u Zagrebu, ali i u nekim drugim krajevima Hrvatske prema jugu. Ipak, zakon mora biti isti za sve krajeve i sva sveučilišta u Hrvatskoj. Smatram kako je Koprivnica na temelju dosadašnjih ulaganja zaslužila da se ispoštuju njezin rad i studenti – zaključio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

‘Velebit’ je među najboljim malim kinima u zemlji Kino dobilo novu opremu i bilo domaćin nacionalnog Sajma filma