Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Dugopolje

Svim Dugopoljcima za Dan općine dar – besplatan bežični internet

1/3
Dugopolje obilježava blagdan svetoga Mihovila.

Mještani općine Dugopolje za blagdan svog zaštitnika sv. Mihovila ove godine dobit će poklon, potpuno besplatan bežični internet. Ne radi se o tek nekoliko hotspot lokacija, već o projektu koji će gotovo cijelo naseljeno područje općine pokriti kvalitetnim wi-fi signalom.

Nedavno je u zoni Podi otvoren Galensko-analitički laboratorij Splitsko-dalmatinske županije s tvornicom lijekova i upravnom zgradom Ljekarni SDŽ-a, investicija je vrijedna 70 milijuna kuna Dobro razvijen sustav Olakšice za proizvodne djelatnosti, brownfield investitore i poduzetnike početnike

– Općina Dugopolje odlučila je nadograditi osnovne zahtjeve europskog projekta naiva WiFi4EU te smo osim europskih 115.000 kuna uložili dodatna sredstva i postavili bazne stanice na dominantnim lokacijama – objašnjava načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić. Ističe kako su signalom pokrili cijelo Dugopolje, naselje Koprivno, a nastavljaju dalje i s Kotlenicama. Sustav je u fazi testiranja.

Bez fešte na otvorenom

– Svi će mještani općine dobiti dopis s detaljnim  uputama kako iskoristiti tehnološki iskorak ove male ali napredne općine u zaleđu Splita – ističe Bosančić.

Projektirane brzine za krajnje korisnike su oko 100 Mb/s, što može varirati ovisno o samoj lokaciji korisnika, no i dalje se radi o brzinama koje trenutačno nije moguće na drugi način dobiti u mnogim dijelovima općine pa će Dugopoljci dobiti kvalitetniju internetsku vezu nego što su je imali do sada.

Krizi unatoč, radovi na velikim projektima odvijaju se predviđenom dinamikom Ukinut prirez, svim zaposlenicima s područja općine povećat će se plaće

– Pristupačan i brz internet nužna je infrastruktura svakog mjesta koje želi napredak, poput struje, vode i kanalizacije. Važno je pratiti svjetske trendove te razvijati i infrastrukturu digitalnog doba. Sustav koji ovih dana puštamo u funkciju omogućit će mještanima općine Dugopolje iznimno kvalitetnu i robusnu internetsku vezu, a nama kao općini temelje za daljnji razvoj ove vrlo važne infrastrukture – naglašava Bosančić.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Inače, ovogodišnja proslava Dana Općine i blagdana svetog Mihovila proteći će u znaku restriktivnih mjera zbog pandemije pa neće biti fešte s velikim koncertom na otvorenom kao što se do sada uvijek radilo.

Projekti nisu stali

Načelnik Bosančić kaže kako je nakon proljetnog zatvaranja zamjetno da je povećan broj ljudi koji traže pomoć, a Općina je nizom mjera nastojala olakšati posljedice borbe protiv pandemije. Još u travnju donijeli su niz mjera, poduzetnicima koji su najviše pogođeni otpisali su 70 posto komunalne naknade, ostali su dobili odgodu plaćanja tri mjeseca, ukinuli su prirez, a svim mještanima Dugopolja za Uskrs su podijelili bonove od 300 kuna. Unatoč proljetnom “lockdownu”, u Dugopolju kapitalni projekti nisu stali, radilo se i dalje.

– Velik dio projekata financirani su bespovratnim sredstvima Europske unije i mi sebi ne možemo priuštiti odustajanje, ali ne samo zbog izvora financiranja već i zato što su nam ti projekti jako bitni – govori Bosančić.

Općina Dugopolje usvojila niz mjera za svladavanje krize uzrokovane pandemijom Obveznicima komunalne naknade bon od 300 kn, pokrenuta e-tržnica

Primjerice, potpuno je završeno reciklažno dvorište. Neki je dan obavljen tehnički pregled, uskoro očekuju izdavanje uporabne dozvole, nakon čega će ga svečano otvoriti i pustiti u rad. Riječ je o projektu čija je vrijednost šest milijuna kuna.

Nastavljaju se radovi na novom dječjem vrtiću, koji su ušli u završnu fazu. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, a bespovratnim sredstvima europske unije financira se u iznosu od 7,5 milijuna kuna.

– Nadamo se da će kraja godine radovi biti završeni, nakon čega slijedi tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole – kaže Bosančić. Napominje kako je bilo i niz manjih projekata koje su u proteklom razdoblju završili. Prije Uskrsa otvorili su ljetnu pozornicu na otvorenom, kod crkve svetog Roka, čiji su okoliš uredili i oplemenili. Projekt je vrijedan pola milijuna kuna.Isto tako, unatoč smanjenju prihoda u općinskom proračunu, priključili su se inicijativi pomoći KBC-u Split za što učinkovitiju borbu protiv zaraze. Donirali su 100.000 kuna za kupnju respiratora.