Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Krizi unatoč, radovi na velikim projektima odvijaju se predviđenom dinamikom

Ukinut prirez, svim zaposlenicima s područja općine povećat će se plaće

1/3
Foto: Općina Dugopolje
Čekaju se i rezultati natječaja za 700.000 kuna vrijednu zelenu tržnicu, ali i sanaciju Vatrogasnog doma u vrijednosti 700.000 kuna

Općina Dugopolje posljedice krize izazvane pandemijom korona virusa nastoji ublažiti nizom mjera i tako olakšati svojim građanima, od kojih su mnogi ostali bez posla, kao i gospodarstvenicima koji ne rade ili posluju s teškoćama. Isto tako, unatoč smanjenju prihoda u općinskom proračunu priključili su se inicijativi pomoći u opremanju Kliničkog bolničkog centra Split za što učinkovitiju borbu protiv zaraze.

Hrvatsko planinarsko društvo “Ljubljan” Dugopolje uređuje skloništa, izletišta, staze, odmorišta... Dugopoljski planinari uložili više od 15.000 sati volonterskog rada

U nizu mjera koje su donijeli, načelnik Općine Perica Bosančić ističe što su svi stanovnici općine Dugopolje, obveznici komunalne naknade, za Uskrs dobili bon od 300 kuna koji su mogli potrošiti u većini trgovina na području općine.

Pomoć poduzetnicima

– Pokrenuta je i e-tržnica gdje domaći proizvođači bez naknade mogu ponuditi svoje proizvode. Za obustave rada vrtića plaćanje je ukinuto, a početkom travnja zaustavljeno je i plaćanje prireza na dohodak. Tako će plaće isplaćene u svibnju pa nadalje prijavljenima u općini Dugopolje biti uvećane – najavljuje Bosančić.

Poduzetnicima u općini Dugopolje koji su po odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite morali obustaviti svoj rad, općina je otpisala 70% iznosa komunalne naknade za mjesece u kojima je na snazi navedena odluka, dok je ostalim poduzetnicima kojima je otežan rad odgođena naplata komunalne naknade i naknade za uređenje voda za 90 dana bez kamata od dana dospijeća. Pandemija koronavirusa općinu Dugopolje pogodila je u godini velikih infrastrukturnih projekata. Ipak radovi i dalje teku planiranom dinamikom.

– Reciklažno dvorište, vrijedno šest milijuna kuna, za koje je općina osigurala 3,5 milijuna iz fondova EU, zamalo je gotovo, još ostaje učiniti neke finese te bi vrlo brzo trebalo biti svečano otvorenje. Mještani općine na raspolaganju će imati moderno reciklažno dvorište gdje će bez naknade moći predati svoj razvrstani otpad – najavljuje Bosančić.

Počela gradnja novog vrtića u Dugopolju većim dijelom financiranog iz fondova EU Suvremeni vrtić za 240 mališana imat će i sportsku dvoranu od 130 kvadrata

Novi dječji vrtić, 11 milijuna kuna vrijedan projekt, također se dobrim dijelom financira iz EU sredstava, konkretno čak 7,5 milijuna kuna. Betonski radovi su pri kraju, vrtić je već poprimio svoje konture te će, nastavi li se ovim tempom, u jesen 2020. otvoriti svoja vrate za dugopoljske mališane.

Sportski centar

Dovršena je javna nabava za izvođenje radova na 550.000 kuna vrijednoj ljetnoj pozornici kod crkvice sv. Roka, a radovi na 700.000 kuna vrijednoj planinarsko-edukacijskoj stazi u duljini od gotovo pet kilometara počinju u ljeto da bi se izbjeglo doba godine kada se gnijezde ptice. Dugopoljce je prije nekoliko dana razveselila i vijest da su uspješno prijavili projekt uređenja druge faze sportskog centra. S 4,5 milijuna europskog novca, od ukupno 6,8 milijuna kuna, planiraju dovršiti dobar dio druge faze Sportskog centra Hrvatskih vitezova gdje će se svrsi privesti nova sportska dvorana, dva natkrivena nogometna terena s umjetnom travom i cijeli okoliš nedovršene 2. faze.

U OKVIRU DANA OPĆINE Dugopoljski mališani utrkivali se karetima izrađenima od otpadnog materijala

– Ovih dana također puni optimizma čekamo rezultate natječaja za 700.000 kuna vrijednu zelenu tržnicu, 700.000 kuna vrijednu sanaciju Vatrogasnog doma, više od dva milijuna kuna vrijedan projekt Poduzetničke potporne institucije i još cijeli niz manjih infrastrukturnih projekata. Sigurni smo da će 2020. biti godina za pamćenje, vjerujemo po dobrom – poručuje Bosančić.