Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
GRADNJA SVE BLIŽA REALIZACIJI

Terme Bjelovar koštat će 250 milijuna kuna

Gradski bazeni Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Geotermalni izvor oslonac je za gradnju otvorenih i zatvorenih bazena te olimpijskog bazena

Gradnja bjelovarskih toplica u zoni Veliko Korenovo sve je bliže realizaciji, potvrdio je gradonačelnik Hrebak priloživši idejne nacrte i projekt. Projekt je, kaže, vrijedan 250 milijuna kuna s PDV-om, a u to su ubrojeni svi dosadašnji, već plaćeni troškovi – od kupnje zemljišta, gradnje geotermalne bušotine, opreme, projekata, konzaltinga.

S MINISTROM HORVATOM Održan radni sastanak o obnovi

Radi se o zatvorenim i otvorenim bazenima, odnosno olimpijskom bazenu, bazenima za rekreaciju i vodenom parku. Sve se oslanja na geotermalni izvor, za što postoje osnovne reference, a postojan je i protok vode od 10 litara u sekundi i temperatura oko 30 Celzijevih stupnjeva.

– Paralelno pripremamo prijavu prema Vladi RH kako bi se utvrdio javni strateški interes za ovaj projekt koji ima sve elemente da dobije odluku koja nama donosi bodove u svim prijavama prema EU fondovima – objasnila je Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo u Gradu Bjelovaru. Važno je naglasiti da Terme Bjelovar predstavljaju održiv zeleni projekt, baziran na iskorištenju obnovljivog izvora energije, geotermalne vode iz jednog od postojećih geotermalnih izvora na području Bjelovara. Razvoj termalne rivijere u Bjelovaru predstavlja induciranje novih sadržaja koji će potaknuti razvoj i druge turističke infrastrukture te općenito razvoj turizma.

Izgradnjom olimpijskog bazena nastavila bi se bogata vaterpolska i plivačka povijest grada Bjelovara u primjerenim uvjetima. Na ovaj način potaknuo bi se daljnji razvoj sportske zajednice i sportova u i na vodi, odnosno klubova koji će utjecati na popularnost tih spotova. Naravno, tu je i aktiviranje područja grada Bjelovara i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije u turističko područje.

IZ FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA Novih 5 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa

– Želio bih razjasniti zašto smo u tu priču uvrstili i olimpijski bazen. Do Hrvatskog plivačkog saveza i Hrvatskog vaterpolskog saveza stigla je informacija da Grad Bjelovar gradi olimpijski bazen. Održao sam sastanak s čelnim ljudima u Zagrebu, rekli su mi da bi bila prava šteta da sada ne iskoristimo priliku i preskočimo izgradnju olimpijskog bazena. Na prvu mi je sve zvučalo malo megalomanski, posebno jer je taj iznos prevelik i mi ga nemamo. S obzirom na to da će se u 2021. godini napraviti Nacionalni program oporavka i otpornosti na koronakrizu u sklopu kojeg će sve županije, gradovi i općine u Hrvatskoj biti uvršteni u katalog sa svim projektima koji su u visokoj fazi gotovosti, mislim da na taj način možemo doći do dodatnih financijskih sredstava. Gledajući činjenicu da od Osijeka do Zagreba nema olimpijskog bazena, ovo bi se moglo pokazati kao odlična investicija – zaključio je gradonačelnik Hrebak rekavši kako će više informacija imati uskoro jer prvo će projekt dati na glasanje gradskim vijećnicima, a onda će ga predstaviti i javnosti i donijeti odluku o početku gradnje.