Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 4703 pregleda
Zavarivačima uručeni certifikati:

'Tim poslom ovdje možeš zaraditi oko 7000 kuna, ali u Italiji je satnica 15 eura'

zavarivač
Foto: Ivica Galović/PIXSELL/Ilustracija
Od 15 zavarivača koji su sada završili školovanje, dvojica već rade, još će dvojica uskoro početi raditi, a ostali su imali prilike odmah naći posao

Karlovački Zavod za zapošljavanje platio je prekvalifikaciju za 15 novih zavarivača, a nakon odrađene prakse, uručeni su im i certifikati i potvrde da taj posao znaju stručno raditi.

Udžbenici Karlovac Htjeli kupiti udžbenike, ali morat će pričekati školsku 2019./2020.

- Iako sam ing. prometa, završio sam ovo školovanje i planiram otići raditi u Italiju gdje su mi već neki poznanici. Tim poslom ovdje možeš zaraditi oko 7000 kuna, ali u Italiji je satnica 15 eura, tako da je razlika u plaći ipak osjetna - kazao nam je Nikola Pađen, jedan od zavarivača. To je zanimanje, uz njegovateljice i zaštitare, najtraženije na tržištu.

– Sve troškove edukacije i prakse za zavarivače snosimo mi, a riječ je o najskupljem programu školovanja jer polaznici odrađuju iznimno kvalitetnu praksu kod stručnjaka. Koliko god zavarivača školujemo, svi odmah nađu posao. Iako su u ovoj grupi uglavnom mlađi ljudi, tu nema pravila. Važno je samo da netko to želi raditi i da je prijavljen na burzi kako bismo mu mogli platiti školovanje. Isto je i sa svim zanimanjima u građevini. Čim dobiju certifikat, te struke nalaze posao, kao i ugostitelji. Posao ih čeka u Karlovačkoj županiji, ali i dalje, jer nam se poslodavci javljaju iz cijele Hrvatske – kazala je Ivana Mehle, v. d. pročelnice karlovačkog Zavoda za zapošljavanje. Od 15 zavarivača koji su sada završili školovanje, dvojica već rade, još će dvojica uskoro početi raditi, a ostali su imali prilike odmah naći posao jer su predstavnici slovenske tvrtke Akrapović i zagrebačke tvrtke Zip d.o.o. odmah došli na razgovor s njima. Upravo te dvije tvrtke u stalnoj su potrazi za kvalitetnim zavarivačima.

energetska obnova osiguran novac Kreće energetska obnova zgrade Gradske knjižnice i OŠ Tušilović Čipiranje kanti za smeće Nova pravila u Karlovcu Bar kodovi na kanti za smeće, naplata po broju pražnjenja