Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
51. Aurea fest

Titulu najgizdavije šokice ponijela je Ivana Bošnjak iz KUD-a Seljačka sloga Gradište

51. Aurea fest održan je u uvjetima prilagođenim epidemiološkim mjerama
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL 51. Aurea fest održan je u uvjetima prilagođenim epidemiološkim mjerama
Nagradu za ‘najslavonskiji’ tekst s prošlogodišnjeg festivala, koju dodjeljuje HRT Radio Osijek, ove je godine dobila pjesma “Šokadijo moja” autora Branimira Jovanovca, koju pjevaju Darko Ergotić i Šima Jovanovac.

Iako programom najkraći, ovogodišnji 51. Aurea Fest Požega 2020. zbog nužnih je epidemioloških mjera bio organizacijski vrlo kompleksan. Posljednje, treće večeri održan je Aurea Jazz Fest, kojemu je nositelj bio ponajbolji hrvatski amaterski jazz-orkestar – Big Band Požega uz goste.

17. festival dječjeg folklora Hrvatske Pohvala KUD-u "Moslavina", a "Ivančice" su druge

Čuvanje tradicije

Za dobru atmosferu na Aurea Jazz Festu pobrinuo se bend koji predvodi virtuozni gitarist svjetskog glasa i najvažniji hrvatski predstavnik gypsy jazza DamirKukuruzović Django Group, i u potpunosti opravdao svoj svjetski renome. Dobre vibracije širio je i Dino Dvornik Tribute Band, ekipa sastavljena od vrhunskih glazbenika koji su imali priliku svirati s Dinom. Na Zlatnim žicama Slavonije, najdugovječnijem tamburaškom festivalu, predstavljena je 21 nova tamburaška skladba.

Uz doajene ovog tradicionalnog slavonskog glazbenog izričaja upoznali smo i nova imena, a sve je prošlo u skladu s uvjetima prilagođenim epidemiološkim mjerama. Festival su izravno prenosili Hrvatska televizija i Hrvatski radio. Nagradu za ‘najslavonskiji’ tekst s prošlogodišnjeg festivala, koju dodjeljuje HRT Radio Osijek, ove je godine dobila pjesma “Šokadijo moja” autora Branimira Jovanovca, koju pjevaju Darko Ergotić i Šima Jovanovac. Prema običaju, Zlatne žice Slavonije zatvorio je saborski zastupnik i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, nakon čega je uslijedio vatromet te Šimunovo u Požegi.

"Mali dom kulture" KUD-u Svilenka 750.000 kuna nepovratnih sredstava EU

– Hvala vama koji čuvate ovu prekrasnu slavonsku tradiciju, njegujete običaje za mladost koja je pred nama. Vjerujem da ste ova tri dana uživali na najljepšem trgu u najljepšem gradu, među najboljim ljudima – poručio je Puljašić. Šima Jovanovac ovim je programom obilježio 55. godina karijere, na koju je svakako veliki utjecaj imala upravo Požega i požeški festival. Uz brojne glazbenike, gost Šimunova bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Povorka ulicama grada koja tradicionalno prethodi Aurea Festu običaja i kulturne baštine zbog epidemioloških je mjera bila u nešto kraćem izdanju i s manjim brojem sudionika. Običaje i kulturnu baštinu Slavonije predstavila su brojna kulturno-umjetnička društva iz svih pet slavonskih županija. Titulu najgizdavije Šokice ove je godine ponijela Ivana Bošnjak iz KUD-a Seljačka sloga Gradište, prva pratilja je Nikolina Jugović iz KUD-a Cernik, dok je druga pratilja Dijana Klarić iz KUD-a Šijaci Biškupci.

Prva večer festivala završila je koncertom Gazda, koji je snimala Hrvatska televizija. U tri dana trajanja festivala iznadprosječno toplo vrijeme za kraj kolovoza i zanimljiv program privukli su posjetitelje na središnji požeški trg.

Grad Đakovo mještanima predstavio idejne projekte U naselju Kuševac vrtić za 40-ak mališana i društveni dom za Mjesni odbor i KUD

Lijepa glazba i dobre vibracije

Epidemiološkim mjerama koje su se provodile unutar prostora održavanja festivala rizik je smanjen na najmanju mjeru, a apeliralo se i na posjetitelje koji su festival pratili s terasa obližnjih ugostiteljskih objekata. Organizatori su na kraju izrazili nadu kako će se Aurea Fest Požega 2020. ipak pamtiti samo po lijepoj glazbi i dobrim vibracijama.