Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Potpisani ugovori o bespovratnim potporama za obrte i poduzetnike

Tri posto proračuna Županija izdvaja za poticaje u gospodarstvu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Uz kapitalne investicije u proizvodnji, županija podupire i rad tradicijskih i umjetničkih obrta

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić uručio je proteklog tjedna ugovore o dodjeli potpora po projektima Sisačko-moslavačke županije za 2021. godinu.

UGOVORI ZA SUFINANCIRANJE POLJOPRIVREDE Poljoprivrednici poslali 56 zahtjeva, odobreno 39

Potpore za 13 mjera

Ugovore o potpori sa županom su potpisali predstavnici tradicijskih i umjetničkih obrta, te korisnici kapitalnih pomoći za nove investicije u proizvodnji, kao i korisnici potpora za unapređenje turističke ponude u Sisačko-moslavačkoj županiji, ukupno 112 korisnika.

Potpore su uručene u prostoru Razvojne agencije SI-MO-RA pa je župan još jednom podsjetio kako je SI-MO-RA proglašena najboljom razvojnom agencijom u Europi tijekom prošle godine i naglasio da to dokazuje da se na području županije vrijedno i kvalitetno radi.

Ove godine je za potpore kroz 13 poticajnih mjera gospodarstvu u proračunu izdvojeno 13,371 milijun kuna.

– Želim istaknuti da smo mi jedna od najboljih županija što se tiče ulaganja kroz ovu vrstu potpora. Navedena izdvajanja iznose više od tri posto proračuna Sisačko-moslavačke županije po čemu smo na prvom mjestu u cijeloj Republici Hrvatskoj – naveo je župan Žinić, istaknuvši da će ustrajati u tome da se donese poseban zakon o revitalizaciji i obnovi Siska i Banovine.

UKUPNA VRIJEDNOST 2,1 MILIJUN KUNA Stižu nove COVID potpore

Novi natječaji

Kroz tradicijske-umjetničke obrte na javni poziv zaprimljeno je 37 zahtjeva, od kojih 35 ispunjava uvjete, a ukupan iznos dodijeljenih potpora nešto je veći od 319 tisuća kuna, dok najveći iznosi 10 tisuća kuna po obrtniku.

Što se tiče kapitalnih pomoći za nove investicije u proizvodnji, na javni poziv javila su se ukupno 64 korisnika, od kojih 48 ispunjava kriterije po raspisanim natječajima. Ukupan iznos za pružanje ovih potpora je 750 tisuća kuna, a pojedinačni iznosi potpora su u rasponu od 2000 pa do nešto više od 21.000 kuna. Korisnici ovih potpora su obrti i mikrotrgovačka društva do devet zaposlenih.

Treća mjera je unapređenje turističke ponude u županiji, a u sklopu nje je osigurano 400 tisuća kuna. Na natječaj su se javila ukupno 34 korisnika, a njih 29 ispunilo je propisane uvjete.

Osim navedenih poticajnih mjera, u tijeku su još dva natječaja – za poduzetničke kredite te natječaj sufinanciranja kamata za kredite odobrene u HAMAG-u. Tijekom godine u planu je raspisivanje i ostalih natječaja kojima će se pružiti još brojne druge potpore.