Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 49 pregleda
Pod pokroviteljstvom predsjednice

Trka na prstenac: 16 konjanika borit će se za titulu slavodobitnika

Trka na prstenac
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Trka na prstenac slična je Sinjskoj alci, a konjanici u 12 sekundi moraju prijeći stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac

Podizanjem zastave "Trka na prstenac" danas navečer u Barbanu počinje 42. obnovljena viteško-konjička manifestacija Trka na prstenac, koja će završnicu imati u nedjelju kada će se na Gradišću za "Prstenac" boriti 16 konjanika.

Barbanski konjanici sutra će se natjecati na Trci za viticu, a u nedjelju u 17 sati glavna je trka, Trka na prstenac, na kojoj će se konjanici boriti za titulu slavodobitnika.

Prvi zapisi o trci na prstenac potječu iz 1696. godine, kada ju je organizirala mletačka obitelj Loredan kako bi u vrijeme sajamskih priredbi privukli što više posjetitelja Trka je obnovljena 1976.godine. Trka na prstenac slična je Sinjskoj alci, a konjanici u 12 sekundi moraju prijeći stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda.

U nedjelju se u Barbanu na Trci na prstenac očekuju hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar turizma Gari Capelli, dok će pokroviteljica Trke, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Trku, kao osobnog izaslanika uputiti saborskog zastupnika Antona Klimana. Slavodobitnik Trke bit će nagrađen prijelaznim štitom predsjednice Republike, skulpturom Prstenac i novčanom nagradom od 30 tisuća kuna.