Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Na platformi Cro Care može se doznati kako kontaktirati veleposlanstva i žurne službe

Turisti s nekoliko klikova mogu saznati gdje se testirati na koronu

Foto: Slavica Vuković
Aplikacija sadrži 30 lokacija za testiranje, 25 ambasada, odnosno konzulata te devet domova zdravlja i bolnica u županiji

Putem web-platforme  www.cro.care turisti će moći u nekoliko klikova saznati gdje i kako doći do centra za testiranje za COVID-19, prijaviti svoje zdravstveno stanje, zatražiti medicinsku pomoć te kontaktirati svoje veleposlanstvo i sve žurne službe koje su im potrebne.

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Ivana Bagarić predsjednica Skupštine

Novi načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Damir Gabrić otvorio je konferenciju na kojoj je predstavljena ova platforme koja će znatno podići sigurnost naših gostiju.

Domaća pamet

– Ovo je jedna u nizu aktivnosti Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije kako bi našim gostima, kako stranima tako i domaćima, olakšali boravak kod nas. Web-platforma je velik iskorak jer će naši gosti sve informacije imati na jednom mjestu, a važno je za naglasiti kako je riječ o domaćoj splitskoj pameti, koja je osmislila ovaj projekt – rekao je Damir Brčić i zahvalio dosadašnjem šefu županijskog Stožera CZ Luki Brčiću koji je odlično odradio složeni posao te kao bivši zamjenik župana i čelnik Stožera bio 24 sata dnevno dostupan medijima.

Potpisan ugovor o gradnji gospodarskog centra u Osijeku, rok 18 mjeseci Bit će to prostor za sajmovanje i poslovnu komunikaciju

O aplikaciji, njezinim sadržajima i mogućnostima govorio je njezin autor Dejan Grepo, iz  tvrtke webLab.

– Platforma korisniku omogućava lakše pronalaženje svih hitnih službi, od bolnica, ambasada do COVID centara za testiranje na području naše županije. Popis centara za testiranje trenutačno je dostupan samo u PDF ili Excel obliku. Sustav funkcionira tako da platforma automatski prepoznaje korisnikovu trenutačnu lokaciju i po tome mu prikazuje najbliže lokacije hitnih službi i njihove kontakte, a može koristiti i navigaciju ili ispuniti potrebne formulare – objasnio je Grepo. Platforma trenutačno sadrži 30 lokacija za testiranje, 25 ambasada odnosno konzulata te devet Domova zdravlja i bolnica na području Splitsko-dalmatinske županije. Sustav se može nadograditi. Moguće je dodati, primjerice, lokacije ljekarni ili policijskih postaja, a također korisnici imaju i tipku za hitne pozive preko koje mogu nazvati službu koja im je potrebna. Grepo kaže kako ova aplikacija pruža neograničene mogućnosti proširivanja za ostale potrebe korisnika kao primjerice ljekarne, policije itd.

– Sam sustav osigurat će Turističkoj zajednici veoma važnu statistiku iz koje se vidi koji su korisnici iz kojih država, kojeg su govornog područja pretraživali pojmove koji su im bili potrebni, od bolnica, hitnih službi COVID centara za testiranje, ambasada i slično. Sustav je napravljen da automatski prepoznaje korisnikovo govorno područje i web-stranica se nudi na njegovu jeziku sa svim prevedenim nazivima ustanova i potrebnih informacija koje se ondje nalaze – istaknuo je Dejan Grepo.

Unapređenje aplikacije

Joško Stella, direktor županijske Turističke rekao je kako im je cilj unaprijediti aplikaciju, ali i proširiti je na ostale dalmatinske županije.

U prvoj polovici godine ostvareno 86 posto noćenja u odnosu na 2019. Za svako ostvareno noćenje agencijama 50 kuna potpore

– Trenutačno radimo na unapređenju aplikacije kako bi što više potrebnih informacija bilo uključeno. Goste upućujemo na korištenje platforme i za sada su prve reakcije odlične i svi su zadovoljni. Ovom platformom se sigurnost digla na novi nivo – rekao je Stella. Iznio je podatak kako od početka godine imamo više od 75 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

– Ako situacija bude epidemiološki prihvatljiva, mislim da ćemo imati odlučnu turističku sezonu – rekao je Stella. I ova aplikacija trebala bi tome pomoći.