Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
VUKOVAR

Tvrtka Ricosta Croatia proširila pogon u Vukovaru, u planu su nova zapošljavanja

Foto: Grad Vukovar
Broj zaposlenih u Vukovaru unatoč koronakrizi je u plusu i gradske vlasti ulažu velike napore kako bi se to održalo – rekao je gradonačelnik

Vukovarska tvrtka Ricosta Croatia, koja se bavi proizvodnjom dječje obuće, proširila je postojeće pogone u Vukovaru te je tako ispunjeno obećanje od prije nekoliko mjeseci.

NOVA ULAGANJA U GRADU Opremanje sportske dvorane

Posjet gradonačelnika

Tim je povodom prošireni pogon tvrtke obišao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

– Zadovoljstvo je vidjeti da se ova proizvodnja dobro razvija. Izuzetno nam je drago što se Ricosta Croatia sa svojim vukovarskim pogonom gura u prvi plan među pogonima koje ima izvan Njemačke te što zadržavamo ovu djelatnost u Vukovaru. Korijeni obućarske industrije su u Borovu, no razvijaju se nova poduzeća koja baštine tu djelatnost, a na nama je kao Gradu nastaviti jednako kao do sada, kroz programe poticaja u gospodarstvu biti dostupni našim gospodarstvenicima te im jačati položaj na tržištu i njihovu konkurentnost. U suradnji s Vladom RH pokušali smo implementirati novi zakon koji bi poduzetnicima skinuo barijere iz aspekta poticaja i olakšica, ali nažalost to nismo uspjeli. Jedino jačanjem konkurentne pozicije svojih tvrtki na tržištu možemo osigurati gospodarski razvoj Vukovara – rekao je Penava tijekom posjeta pogonu.

2. DANI PČELARA Uskoro Muzej pčelarstva

Dodao je i da je broj zaposlenih u Vukovaru unatoč koronakrizi u plusu kao i da gradske vlasti ulažu velike napore kako bi se to održalo i dalje. Govoreći o poslovanju, prokuristica tvrtke Ricosta Croatia Anica Dorkin kazala je kako se ova tvrtka već pet godina bavi proizvodnjom dječje obuće te da su svoje poslovanje u Vukovaru započeli 1. siječnja 2016. godine. Prema njezinim riječima, tada je tvrtka zapošljavala 64 djelatnika.

– Ricosta Croatia je sestrinska tvrtka njemačke tvrtke Ricosta GmbH koja, osim u Hrvatskoj, svoje pogone ima i u Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.  Zbog uspješnog rada tvrtke, kao i zadovoljavanja uvjeta proizvodnje i kvalitete, tvrtka je kupila susjedno zemljište kako bi proširila poslovanje i izgradila novu halu – pojasnila je Dorkin.

Dodala je da je pogon proširen halom veličine 1400 četvornih metara i vrijednosti 8 milijuna kuna kao i da su ove godine nabavili još 40 strojeva u vrijednosti od oko 1,3 milijuna kuna. Trenutačno su zaposlena 124 djelatnika, a samo u prošlom mjesecu zaposleno je 12 novih djelatnika. Međutim, ni tu nije kraj jer planiraju proširiti proizvodnju pa tako i zaposliti dodatne djelatnike odgovarajuće stručne spreme.

Nagrade za 14 najuspješnijih studenata s područja Grada Vukovara Studentima medicine, pedagogije... s prosjekom ocjena od 4,5 do 5 Grad dodijelio po 1000 kuna stipendija

Povećanje proizvodnje

– U planu nam je dodatno proširiti poslovanje i dosegnuti broj od 150 zaposlenih. Da nije došlo do epidemije koronavirusa, zasigurno bismo u tome već uspjeli, no s obzirom na krizu vjerujemo da ćemo taj broj dosegnuti sljedeće godine – rekla je Dorkin.

Dodala je kako tvrtki za daljnji kvalitetan i uspješan rad trebaju stručni ljudi te samim tim pomoć Grada i Zavoda za zapošljavanje kako bi dobili radnu snagu ili obučili pojedince.

Pojasnila je da je stari dio pogona prenamijenjen u skladište, garderobe i druge prostorije. Kazala je da je tvrtka u ožujku 2020. , zbog pandemije koronavirusa, zabilježila gubitak od oko 35.000 eura.

– Proširenjem radnog prostora proizvodnju smo povećali sa 750 na 1150 pari obuće dnevno. Maksimalno se trudimo ispuniti sve tražene uvjete i u tome uspijevamo. Naš kvalitetan i odgovoran rad jedan je od razloga zašto se i dalje razvijamo i rastemo – rekla je Dorkin