Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Prema podacima e-Visitora, Zagrebačka županija zabilježila je porast u dolascima i noćenjima

U 2019. godini 14 posto više posjetitelja, najviše ih je iz Kine, Koreje, Njemačke...

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Velika Gorica bila je najposjećeniji grad, ali najveći rast turističkih noćenja imalo je Jastrebarsko zahvaljujući i novim hotelima

Zdravstveni turizam, pa vjerski, seoski, biciklistički, šoping-turizam... Ponuda za posjetitelje Zagrebačke županije cvjeta, zbog čega ne iznenađuje podatak da je u protekloj 2019. godini ovo područje posjetilo 14 posto više turista u odnosu na godinu prije.

Županija preuzela poslove Ureda države uprave Od ove godine brže i dostupnije javne usluge

Najviše odsjedali u hotelima

Točnije, riječ je o brojci od 139.720 turističkih dolazaka, a povećao se i broj noćenja pa je tako iznosio 205.003 što je povećanje od 12 posto.

Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko, koje bilježi porast turističkih noćenja za čak 35 posto, i to velikim dijelom zahvaljujući novootvorenim hotelima. Turisti su najviše odsjedali u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima, a prema organizaciji dolazaka, čak 75 posto dolazilo ih je individualno i ostalih 25 posto agencijski.

Što se tiče demografske slike posjetitelja, i prošle su godine Zagrebačku županiju posebno posjećivali strani gosti koji su ostvarili 107.821 dolazak i 169.732 noćenja. Najviše ih je bilo iz Kine i Južne Koreje, a zatim tradicionalno iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a.

– Svi oblici turizma kao i vrhunska eno-gastroponuda te bogata kulturna baština naši su aduti koje iz godine u godinu razvijamo i unapređujemo – rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić nadodavši da je u proračunu za 2020. godinu za turizam osigurano 7,3 milijuna kuna.

Tako će i ove godine biti raspisan natječaj za obnovu i opremanje smještajnih jedinica te njihovih pratećih sadržaja poput bazena, wellnessa i zabavnih parkova. Za gradove i općine raspisat će se javni poziv za sufinanciranje gradnje, rekonstrukcije i uređenja javne turističke infrastrukture kao i uređenja okoliša objekata javne turističke infrastrukture, a novost je i postavljanje znakova dobrodošlice na državnim i županijskim cestama.

Održana radionica o razvoju sela i poljoprivrede Želimo postati vodeća hrvatska “zelena” županija

Kao i prethodnih godina Županija će nastaviti podržavati organizaciju turističkih manifestacija kao i rad Turističke zajednice Zagrebačke županije čija direktorica Ivana Alilović u 2020. godini najavljuje još jači naglasak na pozicioniranje i promociju Zagrebačke županije kao destinacije. Pritom će se poseban naglasak staviti na teritorijalni kapital, regionalne specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju te lokalni proizvodni i uslužni sustav.

Od 2020. nove pristojbe

U ovoj, 2020. godini, počinje i naplata turističkih pristojbi prema novim zakonskim propisima. Pristojbe se u Zagrebačkoj županiji kreću, ovisno o pojedinom gradu i općini, od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, a za boravak u kampovima iznosit će 5 do 8 kuna.