Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Povijesni trenutak za područje Vrbovca i općina Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec

U 4 i pol godine rekonstruirat će se 9,2 i sagraditi 223 nova kilometra vodovoda

Foto: Zagrebačka županija
Sa sadašnjih 3000 priključaka gradnjom dodatnih 5000 učinit ćemo veliki korak jer na ovom području postoje jedinice lokalne samouprave koje nemaju ni metra javnog vodovoda, rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten

Nakon što je prošle godine na području Ivanić-Grada i Dugog Sela počela gradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-istok, uskoro će početi na području Vrbovca i općina Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec.

Ažurirana aplikacija WebGIS koja prikazuje poduzetničke zone u županiji Aplikacija nudi nove, detaljne podatke o 31 poduzetničkoj zoni

Radovi od 227 milijuna kuna

Na vrbovečkom području i okolici rekonstruirat će se ukupno 9250 metara i sagraditi 222,826 metara nove mreže, rekonstruirati crpna stanica Lonja, sagraditi pet crpnih stanica i pet vodotornjeva.

Radovi vrijedni 227 milijuna kuna trajat će četiri i pol godine, a provode se u sklopu projekta EU Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-istok u vrijednosti 707 milijuna kuna.

Ugovore s izvođačem radova i predstavnicima općina potpisao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, koji je istaknuo da je riječ o najvećem projektu na području Zagrebačke županije, kojim se rješava pitanje vodoopskrbe u budućnosti.

– Sa sadašnjih 3000 priključaka gradnjom dodatnih 5000 učinit ćemo veliki korak jer na ovom području postoje jedinice lokalne samouprave koje nemaju ni metra javnog vodovoda. Ovim projektom ulazimo na područje Preseke i Farkaševca gdje će ljudi napokon dobiti uvjete kakve i zaslužuju – izjavio je Masten naglasivši da do kraja godine planiraju potpisati ugovore u iznosu do milijardu kuna.

Zaključci projekta U županiji najviše sade jabuke, kruške, šljive i breskve

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj naglasio je da je oko 50 posto gradskog područja sada bez vode, no ovim radovima i taj problem bit će riješen.

– U 21. stoljeću nemamo ni metra javnog vodovoda. Hvala svima koji su bili zaduženi da voda dođe na Preseku, čime će naši mještani moći razvijati svoja gospodarstva – kazao je načelnik općine Preseka Nikola Kožar, a s njime se složio i načelnik općine Farkaševac Dražen Draganić, čiji su mještani dijelili istu sudbinu kao i oni u Preseki.

– Ovo nam je stoljetna želja i za nas će to biti jako velika stvar – poručio je Draganić.

Načelnica općine Rakovec Brankica Benc, pak, istaknula je da je ovo povijesni trenutak za njihov kraj, a da će se projektom poboljšati uvjeti života na cijelom području, dodali su načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša i zamjenik općinske načelnice Gradeca Admir Smajlović.

Prema podacima e-Visitora, Zagrebačka županija zabilježila je porast u dolascima i noćenjima U 2019. godini 14 posto više posjetitelja, najviše ih je iz Kine, Koreje, Njemačke...

Sufinancirano sredstvima EU

Inače, projektom se rješava problematika vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv. Ivan Zelina te 10 općina koje pripadaju tom području. Projekt je sufinanciran sredstvima EU, Županije, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.