Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
stambeno zbrinjavanje

U Biogradu počela gradnja šest POS-ovih zgrada za mlade obitelji

stanovi
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
U šest POS-ovih zgrada u Biogradu uselit će se još 36 mladih obitelji, koje će uz stan dobiti i spremište i parkirno mjesto

U Biogradu je u ponedjeljak položen temeljni kamen za novih šest zgrada iz Programa poticane stanogradnje (POS), priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i istaknuto kako je dosad više od osam tisuća mladih obitelji u Hrvatskoj kroz ovu popularnu mjeru riješilo svoje stambeno pitanje.

U šest POS-ovih zgrada u Biogradu uselit će se još 36 mladih obitelji, koje će uz stan dobiti i spremište i parkirno mjesto. Lokacija novih zgrada je Bilogorska ulica 5, a rok završetka radova predviđen je za 2019. godinu.

Župan Božidar Longin s kineskim izaslanstvom U posjetu županiji boravilo izaslanstvo prijateljske kineske regije Hainan Longin: Kinezi žele suradnju sa Sveučilištem, ali i naša vina

 "Ovaj temeljni kamen neka bude simbol novog početka za 36 biogradskih obitelji. Sljedeće godine ovdje će niknuti šest građevina s uređenim okolišem i parkiralištem. Koliko za Biograd znači da 36 mladih obitelji ostane tu živjeti i da zasnuju svoju obitelj ne treba posebno naglašavati", rekao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Planirana investicijska vrijednost novih šest zgrada s ukupno 36 stanova (ukupne neto površine 1.937,76 metara četvornih) iznosi oko 18.700.000,00 kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 2.900.000,00 kuna, a Grad Biograd sufinancirao je izgradnju s 2.500.000,00 kuna (s PDV-om).

Predvidiva predugovorna cijena stana iznosi 1.120,00 €/m2. Radove će izvoditi zajednica izvođača, Centrogradnja d.o.o. i Titan Constructa d.o.o.

Od ukupno 8254 stana (u 244 građevine) dosad realizirana u sklopu POS-a, u Zadarskoj su županiji izgrađena 492 (u Benkovcu 15, u Biogradu 22, u Ninu četiri, u Pagu 15 i u Grad Zadru 436 u pet zgrada).

APN u izgradnji trenutno ima 64 stana u četiri grada i općine (Đurđevac 12 stanova, Punat 22 stana te Krk 30 stanova). Poticana stanogradnja pokazala se kao uspješan model trajnog rješavanja stambenog pitanja, za kojim vlada veliki interes građana.

"U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje pomoći i podrške tim mladim ljudima shvaćam kao obavezu i kao dužnost. U idućem razdoblju planiramo izgradnju još 1000 POS stanova. Ukupno će to biti 9000 obitelji koje su koristile ovu mjeru, a koja im je možda i jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja" najavio je ministar Štromar.

Podsjetio je da osim POS programa, Ministarstvo ima i drugi uspješan model stambenog zbrinjavanja. Subvencionirani krediti za kupnju stana i kuće, odnosno za gradnju kuće, mjera je koju je dosad prepoznalo oko 3400 obitelji. U prvoj godini provedbe u tim se domovima rodilo više od 250 djece, rekao je.

 "Veselim se broju iduće godine. S mjerom nastavljamo do 2020. godine", zaključio je Štromar, dodavši kako vjeruje da će tu mjeru i on ili njegovi nasljednici nastaviti i dalje, navode iz  Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Zadarska županija Općina Poličnik proslavila svoj dan, župan se pohvalio brojkama Prvi put od osnutka županija ima 60.000 zaposlenih