Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovac

U bivšoj vojarni stanovi za 350 € po kvadratu

Obnova vojarne
1/8
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Inženjer građevine Dražen Petračić uspio prodati bivši vojni objekt u Karlovcu

Još davne 1752. godine kada je izgrađena i useljena Velika pješačka vojarna u srcu karlovačke Zvijezde, pa sve do početka Domovinskog rata ta je zgrada služila je u vojne svrhe. Od tada propada. Ideje da se u velikoj pravokutnoj renesanskoj insuli s unutrašnjim zatvorenim dvorištem uredi novi karlovački Gradski muzej ili starački dom propadale su.

Grad Karlovac do sada uložio više od 100 milijuna kuna u obnovu i gradnju gradskih vrtića Dječji vrtić Dubovac energetski se obnavlja, djeca će biti smještena u druge, nove vrtiće

Karlovačka banka, koja je objekt kupila od Grada za 17 milijuna kuna, pokušava objekt prodati već godinama. Iako traže osam milijuna kuna za zgradu koja ima čak 3400 četvornih metara, kupaca nije bilo. Sve do nedavno kada je Davor Petračić javnosti ponudio ideju prodaje vojarne kao stambeno-poslovnog kompleksa. Čitav je objekt tada prodan u samo tri dana!

– Stoljetni objekt prodajemo podijeljen u 74 jedinice na tri etaže. Došao sam na tu ideju jer mi je kao Karlovčaninu žao da tako odličan objekt na iznimnoj lokaciji propada. Razgovarao sam s vlasnikom, Karlovačkom bankom, i zajedno smo krenuli u projekt. Podijelio sam zgradu po katovima u manje prostore pogodne za stanove ili poslovne prostore. Rekli smo da ćemo kvadrat stana ili poslovnog prostora prodavati po cijeni od 322 eura, s time da si kupac može formirati veličinu stana. Katovi su sada podijeljeni po “vojnički” u veće ili manje prostorije. U samo tri dana te 74 jedinice kupila su 44 kupca; fizičke i pravne osoba. Kupovali su od ureda od 17 kvadrata na jugu zgrade do stanova od 70 kvadrata koji gledaju na Jelačić-plac. Imat ćemo i zubotehnički laboratorij u prizemlju, igraonicu na katu. Javljali su nam se mladi Karlovčani koji žele živjeti u Zvijezdi, u srcu grada – objašnjava nam Davor Petračić, dipl. ing. građevine, sudski vještak, vlasnik tvrtke koja upravlja stambenim objektima po gradu te agencije za prodaju nekretnina, ali i nezavisni gradski vijećnik. Formirao je i listu zainteresiranih koji bi mogli kupiti još jednu takvu zgradu.

Grad nizom mjera i bespovratnih potpora pomaže razvoj poduzetništva, poljoprivrede i turizma U Poslovnoj zoni Gornje Mekušje do srpnja će urediti 10 parcela za poduzetnike

– Etažirat ćemo zgradu, napraviti detaljni idejni projekt s instalacijama, u suradnji s konzervatorom. Tražit ćemo domaće tvrtke za izvođenje radova, a sve plaćamo povoljnim kreditom koji zgrada diže kod banke. Bude li sve išlo po planu, sredinom iduće godine vlasnici mogu početi uređivati svoje stanove i poslovne prostore – dodaje Petračić. Zgradi će biti obnovljeno krovište, fasada, stolarija, zajedničke prostorije... Sve će instalacije biti dovedene pred stanove. Prodajemo kvadrat po 322 eura, vlasnici plaćaju i 25 kuna po kvadratu idućih 12 godina za uređenje zajedničkih prostora, što je 350 eura po kvadratu – dodaje D. Petračić.