Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Novo reciklažno dvorište, kompostana, sortirnica

U bjelovarsko odlagalište otpada Doline uložit će se čak 73 milijuna kuna

Gradonačelnik Dario Hrebak kaže da želi da Bjelovar bude jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj po pitanju gospodarenja otpadom
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Gradonačelnik Dario Hrebak kaže da želi da Bjelovar bude jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj po pitanju gospodarenja otpadom.

Na prostoru odlagališta otpada Doline, izgrađeno je novo reciklažno dvorište, što je, sudeći po riječima gradonačelnika Hrebaka, samo dio budućeg projekta Centra za recikliranje otpada u Dolinama. Grad Bjelovar je, naime, u postupku ishođenja projektne dokumentacije za kandidaturu prema dostupnim fondovima za financiranje izgradnje sortirnice za odvojeno prikupljeni otpad i kompostane za biološku komponentu komunalnog otpada u Dolinama. Kreće se u nove financijske projekte – Izgradnja sortirnice i kompostirnice.

Stadion će biti nešto manjih dimenzija i primjereniji potrebama grada Bjelovara s ukupno 1000 sjedećih mjesta i 700 natkrivenih Uskoro javni natječaj za gradnju novog stadiona, gradonačelnik poručio: ‘Neki kažu: grade stadion, a ne školu. Bjelovar će imati novi stadion, ali i školu, toplice te kazalište’

Neće biti penala

– Krećemo u nove velike financijske projekte, neke smo već prijavili, a neke ćemo tek prijaviti. Moram reći da imamo velike ambicije jer želimo biti jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj popitanju gospodarenja otpadom. Svi ovi projekti pred nama pokazat će jednu sliku, odnosno koliko je Grad Bjelovar odlučio investirati upravo u sustav gospodarenja otpadom koji je u većini gradova zanemaren. Također, moram naglasiti da Grad Bjelovar sigurno neće biti penaliziran po tom pitanju jer smo na vrijeme krenuli u velike investicije. Uvjeren sam da ćemo postati uzor drugim gradovima – rekao je Hrebak te podsjetio da je investicija izgradnje reciklažnog dvorišta bila 6,6 milijuna kuna.

Tijekom lipnja ove godine, kaže Hrebak, prijavili su projekt sortirnice koji iznosi 45 milijuna kuna. S obzirom na to da su šesti grad po redu, vjeruju da će projekt biti odobren već za nekoliko mjeseci. Zanimljivo je i to da, osim ovih osam općina koje su zajedno s Gradom Bjelovar ušle u projekt, dodatno su se pridružile još neke općine i Grad Daruvar koji je poslao zahtjev, a koji je usvojen na Gradskom vijeću.

Gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo unatoč koronakrizi – kaže Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Svi pokazatelji ukazuju na stabilno gospodarstvo Zbog brzine dobivanja dozvola čak je i McDonald’s odabrao Bjelovar za gradnju

– Nama je važno da građanima pružimo uslugu koju oni zaslužuju te da kvalitetno zbrinjavamo otpad – kazao je gradonačelnik i dodao da će se sigurno cijela županija morati priključiti ovom projektu. Ukratko, Doline očekuje izgradnja kompostane, proširenje odlagališta otpada Doline, ali i dva nova komunalna vozila.

– Na projektu kompostana se još radi i vjerujem da ćemo za nekoliko tjedana biti gotovi s projektnom dokumentacijom, a nakon toga slijedi prijava na natječaj. Projekt je vrijedan 14 milijuna kuna. Što se tiče proširenja Dolina, natječaj je završio i vrijedan je 4,6 milijuna kuna, od toga 15 posto sufinancira tvrtka Komunalac. Izvođač radova je slovenska tvrtka koja je prošla na međunarodnom javnom natječaju jer se od naših firmi nitko nije javi – rekao je Hrebak i dodao da će radovi uskoro početi.

Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Tek treća glazbena škola u državi gradi se u Bjelovaru

Nabava spremnika

Nabavljena su i vozila za odvojeno prikupljanje otpada za kućanstva, vrijedna 2,2 milijuna kuna, od toga je 1,5 milijuna kuna iz Fonda, dok je 700 tisuća kuna financirano od tvrtke Komunalac, a osim vozila, u tijeku je nabava spremnika. Kada se sve zbroji, naglašava Hrebak, riječ je o velikoj investiciji od 73 milijuna kuna koja se ulaže na prostoru Doline.