Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
EUROPSKI KULTURNI PROGRAM U ŽUPANIJI

U Bošnjacima i Privlaci ploče “Stope sv. Martina”

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
I na ovaj način Vukovarsko-srijemska županija želi privući što više turista, istaknuo je župan Božo Galić na otkrivanju ploča

U povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije i nebeskog zaštitnika sv. Martina, u Privlaci i Bošnjacima, u kojima su mjesne crkve posvećene tome svecu, postavljene su ploče “Stope sv. Martina”. Postavljene ploče od izuzetne su važnosti jer je to dio Europskog kulturnog programa, a odnosi se na postavljanje „Stopa svetog Martina“ od Francuske do Vukovarsko-srijemske županije. Trenutačno su, uz Bošnjake i Privlaku, “Stope sv. Martina” postavljene u Svinjarevcima, a u planu je njihovo postavljanje i u Prkovcima.

Obilježen Dan županije, uručena priznanja zaslužnima Županija je realizirala brojne projekte, a velika su očekivanja i u razvoju

– To je izuzetno važno za turističku ponudu naše županije te želimo što više turista privući ovom pričom. Na ovaj način upućujemo na rad i djelovanje sv. Martina, biskupa koji je za svog života bio poznat po tome što je uvijek bio spreman na dijeljenje i pomaganje najpotrebitijima. Drago mi je da smo postavljanjem ovih ploča postali najistočnija točka međunarodnog puta njegova puta, koji sada prolazi i kroz našu županiju – rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Iz županije navode da je u Hrvatskoj velik broj lokaliteta koji nose naziv sv. Martina i velik broj svetišta posvećenih sv. Martinu biskupu. Godine 2005. pokrenut je europski projekt o očuvanju univerzalne europske kulturne baštine sv. Martina. U Hrvatskoj je Udruga Baština sv. Martina registrirana 2006., a 2009. preimenovana je u Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska. Jedan od njegovih programa je i postavljanje ploča „Stopama sv. Martina“ s ciljem upoznavanja krajeva i mjesta izravno povezanih s putevima kojima je prošao sv. Martin.