Izbornik
Naslovnica Županije
Slavonske županije na Tjednu regija i gradova

U Bruxellesu o tehničkoj pomoći za zadržavanje talenata i pametnim selima

PREDSTAVNICI svih pet slavonskih županija ugostili brojne uzvanike iz Bruxellesa i Hrvatske
1/2
Foto: OBŽ

Osječko-baranjska županija tradicionalno sudjeluje na Europskom tjedna regija i gradova, najvećem godišnjem okupljanja i predstavljanja europskih regija i gradova u Bruxellesu. Tako je i ove godine u Uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema održan tradicionalni prijem na kojem su predstavnici svih pet slavonskih županija ugostili brojne uzvanike iz Bruxellesa i Hrvatske. Razgovaralo se osobito o ostvarivanju ključnih projekata koji su realizirani tijekom posljednjih 10 godina na području istočne Hrvatske te daljnjem regionalnom razvoju s perspektivom Europske unije.

Na prijem su se odazvali veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Joško Paro, Irena Andrassy veleposlanica RH u Stalnom predstavništvu RH pri EU, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić te drugi uzvanici.

Održan je i sastanak s ministrom savjetnikom Ivanom Zekom-Pivačem iz Stalnog predstavništva RH pri EU, na kojem se govorilo o aktualnim temama na razini EU, posebno u vezi s kohezijskom politikom i očekivanjima u idućem razdoblju, a potom i prijem kod potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuica. Teme razgovora bile su tehnička pomoć za zadržavanje talenata, pametna sela, forum startup sela, BELK-Gradimo Europu s lokalnim dionicima s naglaskom na daljnjem razvoju na razini EU, zelena tranzicija, posebno geotermalna energija te, naravno, o demografskim mjerama i izazovima, kao i razvoju demokracije na području Slavonije i Baranje, odnosno pet slavonskih županija.

Ravnatelj Županijske razvojne agencije OBŽ Denis Ćosić izrazio je zadovoljstvo susretima i razgovorima u Bruxellesu.

– I samo geslo "Napredne regije, jača Europa" govori u prilog jačanja regionalnih koordinatora, kao što je i ŽRA OBŽ. Uostalom, obrađene teme odnose se na zadržavanje talenata s ciljem jačanja regionalnih dijelova Europe, zatim regije Europe u postindustrijskoj tranziciji, društvene inovacije, digitalna i zelena tranzicija, dakle sve što Europa promiče u zadnjih nekoliko godina i smjernice za iduće razdoblje – naglasio je Ćosić. 

Dok smo kreirali ovaj film, bitno nam je bilo da kreiramo film koji će izazvati određeno uzbuđenje u gledatelju i naravno izazvati želju za posjet Kopačkom ritu u bilo koje godišnje doba, rekla je Ivana Plašćak Dio rita koji je teško oku uhvatljiv Nagrade filmu 'Kopački rit – Blues delte' na Festivalu turističkog i etno filma "Jesenski đir" nije bio natjecateljskog karaktera, odnosno bila je to lagana vožnja biciklom oko grada, uz smijeh i ugodno druženje, ali i razgledavanje okolice Održana prva jesenska biciklijada u Vinkovcima Jesenski đir okupio 300-tinjak biciklista iz grada i okolice U TIMU Obiteljskog centra su stručnjaci usmjereni na potrebe djece bez adekvatne roditeljske skrbi, djece s razvojnim poteškoćama, žrtve nasilja, udomiteljske i posvojiteljske obitelji i druge ranjive skupine Jačanjem najranjivijih u zajednici jača čitavo društvo U projekt "Zajedno za obitelj" uključeno čak 3100 korisnika