Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Povratak u školske klupe s puno dilema i pitanja

U deset razreda sjedit će po jedan učenik, u vrtićima četvrtina djece

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Bez nastave su škole u Belici, Donjoj Dubravi, Donjem Kraljevcu, Goričanu, Hodošanu, Pribislavcu, Sv. Mariji, Selnici, M. Subotici, Šenkovcu, Ivanovcu i Kuršancu

Danas bi 267 djece trebalo sjesti u školske klupe u međimurskim osnovnim školama, dok će velika većina nastaviti pratiti nastavu na daljinu. Sve škole su zahvaljujući ravnateljima, učiteljima, stručnim suradnicima i tehničkome osoblju spremne za povratak učenika u škole sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Najviše su primjedbi imali roditelji koji smatraju da se ne može na njih prebacivati odgovornost za donošenje odluke o oblicima nastave i cijelom nizu uvjeta koje treba zadovoljiti.

Odana počast hrvatskim velikanima 'Ova nas je situacija naučila da se okrenemo vlastitoj proizvodnji'

O ratarima nisu brinuli

– Ako su za donošenje odluke o povratku dijela djece u škole razlozi bili ekonomski, odnosno otvaranje mogućnosti roditeljima da za vrijeme rada zbrinu djecu, i epidemiološke mjere i pedagoška rješenja trebalo je stručnije i racionalnije razmotriti. Moramo reći da su naši brojni poljoprivrednici imali proljetnu sjetvu, no nitko ih nije pitao što će sa svojom djecom, a prema sadašnjim mjerama svaka skupina djece ima svoje vrijeme dolaska i odlaska iz škole te će u školi boraviti tek koju minutu dulje od tri školska sata, dakle nepuna dva i pol sata. Za preostalo vrijeme, roditelji moraju i dalje tražiti neka druga rješenja – rekao je međimurski župan Matija Posavec koji je s još četvoricom župana zatražio da se školska godina za sve učenike završi online.

Rekorder u Međimurju je OŠ Draškovec s 40 posto djece koja će danas, kako je najavljeno, doći na nastavu. U 12 od 30 škola neće biti ni jednog učenika jer ni jedan roditelj nije potpisao suglasnost da njegovo dijete nastavi školovanje u klasičnom obliku. To su Belica, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Goričan, Hodošan, Pribislavec, Sveta Marija, Selnica, Mala Subotica, Šenkovec, Ivanovec i Kuršanec. U 12 škola bit će 10 ili manje, a u desetak razrednih odjela sjedit će samo jedan učenik.

Popuštanje mjera Pregledi djece koja će ove jeseni sjesti u školske klupe

– Pred učiteljskim vijećima i ravnateljima našla su se brojna pitanja, pa i deontološke i moralne dvojbe o tome kako nastaviti nastavu. Svima uključenima, od ravnatelja i učitelja do roditelja nametala su se brojna pitanja o ostvarivanju prava na obrazovanje pod jednakim uvjetima, ali i opravdanosti i ekonomičnosti ovakvog nastavka oblika školovanja. Bez obzira na to, svi su učinili sve potrebno da se pod određenim uvjetima nastava organizira i omogući, no to je ionako bila njihova radna obveza koju su maksimalno kvalitetno ispunili. Pred roditeljima su bile još veće dvojbe jer su morali potpisati pod kojim se uvjetima dijete može vratiti u školu, i oni su procijenili da te mjere i način nastavaka nastave nije bio dobro osmišljen i da nisu zadovoljene ni njihove potrebe kao roditelja, a ni učitelja. Velika većina odlučila je da neće poslati svoju djecu u školu – kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu dr.sc. Blaženka Novak.

Pripreme za povratak u školske klupe Za svakog od 4800 učenika u prosjeku 17 kvadrata prostora

Veće zanimanje za vrtiće

Prema provedenim anketama, u šest čakovečkih redovnih osnovnih škola vratit će se 45 učenika, što je 1,46 posto od ukupnog broja. Tako će biti naredna dva tjedna, a kako će biti dalje, još se ne zna. Za razliku od škola, interes za povratak u dječje vrtiće iskazao je mnogo već broj roditelja. Više od 25% njih odlučilo je da djeca danas krenu ponovno u vrtiće, naravno uz zadovoljavanje svih protuepidemijskih mjera.