Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Pripreme za povratak u školske klupe

Za svakog od 4800 učenika u prosjeku 17 kvadrata prostora

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Na raspolaganju je 50 školskih objekata s 56.000 četvornih metara, ne računajući dvorane

– Sloga, zajedništvo, međusobno uvažavanje i poštivanje mjera i uputa dovelo nas je do toga da imamo jako dobru situaciju na nacionalnoj razini, a još bolju u Međimurju – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

Potpisan ugovor za energetsku obnovu zgrade Graditeljske škole Troškovi grijanja za pet mjeseci bit će upola manji

Govoreći o gospodarstvu, rekao je da je u Međimurju u vrijeme pandemije otvoreno 12 novih obrta.

– Dakle, možemo očekivati i u tom kontekstu oporavak, nadamo se što brži i sa što manje posljedica – dodao je Grivec.

Bez posla ostalo 300 ljudi

U Međimurskoj županiji prema evidenciji čakovečke područne službe HZZ-a ima 2449 nezaposlenih osoba. U odnosu na tjedan prije, to je porast za 72 osobe, a u usporedbi s krajem ožujka, nezaposlenih je 236 više.

– Prije stupanja na snagu svih mjera i odluka Civilne zaštite 18. ožujka imali smo 2082 nezaposlene osobe. Imamo, dakle, rast broja nezaposlenih od početka krize za 367, no nisu svi ušli u evidenciju zbog pandemije. Naša je procjena da je 300-tinjak osoba ostalo bez posla zbog koronavirusa, a broj zaprimljenih zahtjeva za potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom prešao je 2000 – rekao je župan Matija Posavec.

Od četvrtka sve ordinacije dentalne medicine u Međimurju počele su s radom, i to prema radnom vremenu kao i prije epidemije.

– Ova pandemija nije gotova, ni najmanje. U općoj populaciji može se pojaviti lokalna transmisija i moramo biti na oprezu – naglasila je Tanja Potočnik-Hunjadi iz Odjela infektologije Županijske bolnice Čakovec i koordinatorica za COVID-19.

Novosti u zdravstvenom sustavu i svakodnevnom životu građana Proradile gradske tržnice, u bolnicu stiglo pojačanje

Dr. med. Višnja Smilović istaknula je da je situacija u Međimurju vrlo povoljna.

– I dalje moramo biti na oprezu. Vani je lijepo vrijeme, mjere će biti blaže, ali molimo ljude da se pridržavaju socijalne distance, ograničenja druženja, a naše radnike u inozemstvu molimo da se drže mjera samoizolacije – rekla je V. Smilović.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić ističe da će pacijente koji boluju od kroničnih bolesti i njihovo zdravstveno stanje ne trpi odgodu pregledati njihovi liječnici.

Četiri doma u radnoj izolaciji

– Dobro smo opremljeni i organizirani za daljnji rad – dodao je.

Pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač rekla je da će svi u domovima za starije osobe koji krše upute biti sankcionirani.

– Nemojte dopuštati da u dom ulaze oni koji ne bi trebali – pozvala je.

Župan Matija Posavec proglasio prirodnu nepogodu Mraz praćen hladnim vjetrom prepolovit će urod u voćnjacima

Četiri doma u Međimurskoj županiji su u radnoj izolaciji, ostali za to nemaju uvjete.

Vezano uz početak nastave za 4800 učenika razredne nastave 11. svibnja, pročelnica UO-a za obrazovanje i kulturu dr. sc. Blaženka Novak naglasila je da su uvjeti u školama osigurani. Na raspolaganju je 50 školskih objekata kojima je županija osnivač, s više od 56.000 kvadrata, ne računajući dvorane. Svakom učeniku potencijalno se može osigurati 17 četvornih metara prostora. U jednom odjeljenju u prosjeku sjedi 15 djece, a učionice su projektirane za 30. Sve učionice imaju mogućnost pranja ruku, dodala je. Uređeni su sanitarni prostori, a školama je osigurano dovoljno novca za sredstva zaštite.