Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Pohrana dokumentacije

U Dicmu otvoren arhiv Splitsko-dalmatinske županije, prvi u Hrvatskoj

Otvorenje arhiva Splitsko-dalmatinske županije
1/10
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Na jednom mjestu bit će pohranjena sva dokumentacija, koja će biti i digitalno povezana s centralom Splitsko-dalmatinske županije, naglasio je župan

Pismohrana Splitsko-dalmatinske županije, objekt podignut u Dicmu kojeg je Županija financirala s osam milijuna kuna, otvoren je jučer u nazočnosti ministra Lovre Kuščevića, župana Blaženka Bobana te brojnih gradonačelnika i načelnika.

Shift konferencija najveća informatička konferencija Shift u Split dovodi najbolje svjetske programere

– Ovo je velik dan za Županiju. Ovo je prvi ovakav objekt u Hrvatskoj, da jedna županija ima svoj samostalan arhiv. U proteklih mjesec dana arhiv su posjetili arhivari iz više od 26 zemalja i dobili smo pohvale sa svih strana. Naime, sve naše ispostave po županiji su pretrpane dokumentacijom i to onom koja se mora trajno čuvati, poput građevinskih dozvola. Zbog toga je ovaj objekt od posebnog značenja – kazao je župan.
Na jednom mjestu bit će pohranjena sva dokumentacija, koja će biti i digitalno povezana s centralom Splitsko-dalmatinske županije, naglasio je župan. 

– Raduje me inicijativa župana Bobana da će u budućnosti uključiti lokalne i regionalne jedinice Splitsko-dalmatinske županije kako bi se ovaj kapacitet proširio i kako bi se mogla pružiti jedinstvena usluga svima onima kojima arhiv treba – kazao je Kuščević i dodao da se nada kako će se s pismohranom povezati i arhive državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U suvremeno opremljenoj zgradi tlocrta 700 četvornih metara ima mjesta za čak pet kilometara arhivske građe.

Općina Klis Tekuća godina dosad je vrlo uspješna za klišku tvrđavu i Klis Kliška tvrđava ostvarila 76% više posjeta i dobila novi vizualni identitet Djeca u Solinu Grad koji s pravom nosi titule – Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece