Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Muzej Moslavine Kutine

U električne instalacije i novo ruho ustanove ulaže se 168.000 kuna

Foto: Grad Kutina
Radove u prostoru Muzeja, dvorcu Erdödy, zaštićenom kulturnom dobru, obišao je s ravnateljicom Jasminom Urodom Kutlić i gradonačelnik Zlatko Babić te najavio i projekt uređenja podrumskih prostorija Muzeja

U Muzeju Moslavine Kutina u tijeku su radovi koji obuhvaćaju izmjenu starih i dotrajalih električnih instalacija te uređenje unutrašnjih zidova. Vrijednost je tih radova 168.000 kuna.

posvećen izvornim sortama Ovog vieknda je Festival vina MoslaVina Kutina

– Izvješće o ispitivanju električnih instalacije pokazalo je da rezultati nisu u dopuštenim granicama prema uvjetima tehničkih normativa za električne instalacije niskog napona. Kada se ne bi sanirale, postoji opasnost od pregorijevanja i kratkog spoja, što u krajnjem slučaju može dovesti i do požara ili strujnog udara – rekla je ravnateljica Jasmina Uroda Kutlić koja je zbog tog problema Muzej Moslavina prijavila za program izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture pri Ministarstvu kulture, koje je odobrilo 35.000 kuna. Za taj dio sanacije 33.000 kuna dodao je Grad Kutina.

Prije početka radova kompletan stalni postav Muzeja morao se premjestiti pa se, zbog toga, čekalo ljetno razdoblje.

– Nakon zamjene električnih instalacija, slijedi uređenje unutarnjeg prostora, prije svega obnova i bojenje zidova. Vrijednost poslova procjenjuje se na 90 tisuća kuna, što će Grad Kutina financirati uz pomoć Ministarstva kulture RH i Županije – najavio je gradonačelnik Zlatko Babić za obilaska radova. Tijekom obnove, koja će trajati do početka rujna, stalni postav Muzeja neće biti dostupan.

"Tik-tak, vrijeme je za kulturu" Radionice za mlade, nova oprema za POU Kutina...

Muzej Moslavine Kutina u dvorcu je Erdödy, zaštićenom kulturnom dobru, čije se podrumske prostorije također planiraju urediti.

Ministarstvo kulture za projekt rekonstrukcije muzejskog podruma odobrilo je 80.000, a Grad Kutina 145.000 kuna za izradu idejnog i glavnog projekta. Projekt će izraditi Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

– Kad dokumentacija za taj prostor bude izrađena, prema njoj će se planirati i konačno uređenje, a na temelju nje imat ćemo i veće mogućnosti za prijavu na natječaje u Republici Hrvatskoj te pri fondovima EU. Nadalje, ostvarivanje ovoga programa otvorilo bi put prema zaštiti dvorca Erdödy u Kutini, koje je prijeko potrebno s obzirom na to da je riječ ne samo o muzeju već i o kulturnom dobru – istaknula je ravnateljica Jasmina Uroda Kutić.

HGSS Kutina bit će na turističkim stazama HGSS Kutina dobio prostor - planiraju napraviti kartu Moslavačke gore