Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana konferencija “Energetska vizija za budućnost”

U energetsku obnovu triju domova zdravlja i sedam škola u županiji uloženo je 85,6 milijuna kuna

Foto: Zagrebačka županija
Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će kupnju električnih vozila, sustava grijanja na biomasu...

Kako planirati energetsku obnovu zgrada javne namjene u novoj europskoj financijskoj perspektivi, hoće li županije biti dovoljno “fiskalno jake” da nastave prijavljivati nove projekte energetske obnove te s kojim se problemima regionalne i lokalne jedinice susreću prilikom prijave projekta, razgovaralo se na regionalnoj konferenciji “Energetska vizija za budućnost”.

Županija za rad zadruga godišnje izdvoji gotovo 150.000 kuna Održana županijska smotra učeničkih zadruga Na smotri u Jakovlju sudjelovale su 24 zadruge

Konferenciju je organizirala Zagrebačka županija u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Radovi će ostaviti trag

– Zagrebačka županija ove je godine postala veliko gradilište, a 85,6 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi triju domova zdravlja i sedam škola ostavit će veliki trag, ne samo na izgledu obnovljenih zgrada nego i u gospodarstvu – istaknuo je župan Stjepan Kožić u uvodnom obraćanju.

Dubravko Ponoša, direktor Fonda za zaštitu okoliša, istaknuo je, pak, kako će Fond u prvoj polovici ove godine objaviti pozive ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna, među kojima će biti sufinanciranje kupnje električnih vozila građanima, tvrtkama, gradovima i općinama, postavljanje punionica za električna vozila, sufinanciranje sustava grijanja na biomasu i solarnih kolektora kućanstvima....

Obrtnički sajam Strukovne škole daju mladima “kruh u ruke”

Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju predstavio je rezultate dosadašnjih realiziranih projekata energetske obnove, a jedno od potencijalnih rješenja u načinu financiranja energetske obnove u budućnosti istaknuo je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Primjeri najbolje prakse

– U tijeku je priprema programa “Izgradimo Hrvatsku” koji je Hrvatska zajednica županija predložila Vladi. Pokušat će se spojiti europsko financiranje s privatnim kapitalom kako bi se izgradnja, dogradnja i energetska obnova ubrzale i digle na višu razinu – istaknuo je Domac. Konferencija je zaključena panel-raspravom o primjerima najbolje prakse i perspektivama daljnje energetske obnove. Panelisti konferencije bili su, uz Dubravka Ponoša i Julija Domca, i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, župan Karlovačke županije Damir Jelić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Folklor NEOBIČNA TITULA U tijeku su prijave na izbor najuzornije hrvatske seoske žene