Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban na Danu šoltanskog maslinova ulja

U Gornjem Selu na Šolti osnovat će se centar za kvalitetu maslinova ulja

1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Šoltansko maslinovo ulje Zlatna Šoltanka dobilo je nedavno u Japanu priznanje kao najbolje na svijetu u svojoj klasi

Dan šoltanskog maslinova ulja bio je povod dolaska splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana na Šoltu. Boban je strastveni maslinar, a šoltansko maslinovo ulje Zlatna Šoltanka dobilo je nedavno u Japanu priznanje kao najbolje na svijetu u svojoj klasi. Istu su nagradu dobili prošle godine u SAD-u, što znači da svjetska priznanja nisu došla slučajno.

VELIKO PRIZNANJE Maslinovo ulje udruge “Zlatna Šoltanka” najbolje je na svijetu

– Ovdje na Šolti maslinari rade vrlo kvalitetno. Napravili su simbiozu znanosti i rada žuljavih ruku šoltanskog težaka i napravili vrhunski proizvod, maslinovo ulje koje dobiva najviša svjetska priznanja. Sada se pripremaju za Dubai, nakon što su, reći ću tako, poharali najveće svjetske sajmove. Naravno da me to veseli, da sam sretan i ponosan – rekao je Blaženko Boban.

Najavio je kako u dogovoru s predsjednikom Udruge Zlatna Šoltanka pripremaju preko Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u Gornjem Selu na Šolti uspostavu jedne institucije, odnosno ustanove koja će se baviti kvalitetom dalmatinskog maslinova ulja.

Uz 32 mil. kuna za obnovu, dobit će i 50 milijuna za modernizaciju i razvoj obrazovanja Splitska Obrtna tehnička škola postaje Regionalni centar kompetentnosti

– Oni će biti perjanica jer su najbolji na svijetu, ali to se neće odnositi samo na šoltanska ulja već će voditi računa o izvrsnosti svih ostalih dalmatinskih ulja. Mnogi Bračani, Hvarani, žitelji svih otoka, ali i priobalja proizvode kvalitetno maslinovo ulje. Možda još nisu napravili taj iskorak koji su Šoltani napravili, a to je da je jako tijesna suradnja sa svim institutima i znanošću koji se bave maslinovim uljem od stabala maslina, berbe pa do pohrane, prerade, čuvanja i skladištenja ulja. To smo ovdje čuli i od stručnjaka koji su održali predavanja koja su i mene zaintrigirala. Zašto kriti, primijetio sam i kod sebe niz propusta u proizvodnji ulja danas slušajući stručnjake– kaže Boban koji je vlasnik maslinika s pedesetak stabala.

– Imam točno 48 stabala maslina i jako mi je drago njima se baviti. Masline ne zovu bez razloga sveto drvo – poručio je Boban.

Javnosti je dobro poznata i nezgoda kada je prije 4-5 godina pao s masline i slomio rebro pa nije mogao na hodočašće u Sinj Gospi Sinjskoj.

Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj sufinancira nabavu vatrogasnih vozila Uručeni ključevi sedam specijaliziranih vatrogasnih vozila, uskoro ih stiže još devet

– Dolazak na Dane šoltanskog maslinova ulja iskoristio bih i Šoltanima od srca čestitao njihov Dan općine. Neka ih njihov zaštitnik sveti Stjepan sve čuva – poručio je Boban.