Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Želja za suradnjom

‘U gradove i općine Šibensko-kninske županije „slilo“ se oko milijardu i 700 milijuna kuna iz EU’

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Željko Burić i Vasilij Kirilić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u RH
Foto: Šibensko-kninska županija
Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić posjetio Šibensko-kninsku županiju i Šibenik.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić primili su NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Na susretu u uredu šibenskog gradonačelnika razgovaralo se o brojnim poveznicama Hrvatske i Ukrajine, povijesnom putu te provjerenom prijateljstvu dvaju naroda, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Microsoft Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla, Algebra, IN2 Grupa i Lemax podržali inkubator Šibenski centar Trokut – dom poduzetnika novog milenija

Želja za suradnjom

– Tri stvari se ne mogu skriti: ljubav, kašalj i siromaštvo. Volim Hrvatsku, stigao sam 24. siječnja. Osjećam se kao Hrvat i osjećam potrebu pronaći vezu za suradnju – riječima Ive Andrića, na tečnom hrvatskom jeziku, veleposlanik Kirilić iskazao je poštovanje i ljubav prema Hrvatskoj.

Zahvalio je domaćinima na srdačnomprijmu i gostoprimstvu te iskazao zanimanje za gospodarskim prilikama, poduzetničkoj klimi i turističkim rezultatima Šibenika i županije te modelima suradnje s EU, osobito u aspektu financiranja programa i projekata. Župan Goran Pauk upoznao je veleposlanika Kirilića s procesom reindustrijalizacije šireg šibenskogpodručja te značaju europskih fondova u financiranju i realizaciji brojnih strateških projekata.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, koju su na Trgu pučkih kapetana u Šibeniku organizirali sami pivari s udrugom Hrvatskomakedonska tangenta iz Šibenika. Podržao ih je i gradonačelnik Željko Burić Donorstvo Prvo šibensko-makedonsko pivo “Hertz” s plemenitom misijom

– EU fondovi su ključ uspješnosti, u gradove i općine Šibensko-kninske županije „slilo“ se oko milijardu i 700 milijuna europskih kuna, od čega je više od polovice te svote povukao grad Šibenik za svoje investicije – kazao je župan te naglasio kako je u toj priči ključna kvaliteta pripreme projekta te dobra komunikacijska strategija. Župan Pauk je iskazao interes za uspostavu suradnje s Ukrajinom, a osobito na području gospodarstva i poduzetništva.

Gradonačelnik Burić ukrajinskom veleposlaniku je predstavio put grada Šibenika od prijeratnog gospodarskog centra temeljenog na teškoj industriji, u sredinu koja se nakon rata i uništenja industrijskih pogona premetnula u turistički biser Jadrana. Ipak, turizam je, dodao je, u posljednjih 6-7 godina poslužio kao premosnica kojom je grad uspio ući u fazu europske renesanse priskrbivši si sredstva europskih fondova za sve što mu je potrebno – od uređenja tvrđava i kulturno-povijesnih spomenika do ulaganja u znanost, školstvo, poduzetništvo i infrastrukturu. Da je tomu tako, svjedoče i brojke.

Župan Goran Pauk primio uspješne učenike Maturanti šibenske Gimnazije na prvih pet mjesta na listi državne mature

Online obuka

Šibenski gradski proračun „težio“ je prije sedam godina 160 milijuna kuna, a prijedlog za ovogodišnji, prije nastupa epidemiološke krize bio je 420 milijuna kuna. Sve ključne investicije, rezimirao je šibenski gradonačelnik, ostvarene su europskim novcem, a takav put želi i Ukrajini. Ukrajinski veleposlanik je na kraju susreta inicirao razmjenu kontakata i uspostavu gospodarske suradnje između Šibenika i Šibensko-kninske županije i pojedinih ukrajinskih gradova i regija te, izrazio želju za suradnjom na području kulture i područjem online obuke budućih ukrajinskih stručnjaka za EU fondove.