Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Čak 150 godina imotski je čovjek u simbiozi s imotskom čitaonicom

U Gradsku knjižnicu učlanjen je svaki peti stanovnik – od trogodišnjaka do 80-godišnjaka

1/3
Foto: Grad Imotski
Ove godine knjižnica je dobila izdašna novčana sredstva i od Ministarstva kulture i od Grada Imotskog koji financira nabavu knjiga

Gradska knjižnica “Don Mihovil Pavlinović” u Imotskom, koja je prošle godine obilježila 150 godina postojanja, više je od knjižnice.

Župan Boban i ministar Butković najavljuju građevinsku oluju infrastrukturnih projekata Kreće tunel Kozjak, obilaznica Omiša, tunel i most preko Cetine, tunel Toć...

– Moja je nit vodilja da Gradska knjižnica bude žarište kulture, organizator brojnih pjesničkih susreta, simpozija, festivala – kaže Marija Jović, ravnateljica Gradske knjižnice fra Mihovila Pavlinovića, koja će uz Milana Glibotu i Josipa Jovića biti jedna od autorica monografije 150. godina narodne čitaonice Imotski koja je u pripremi.

Kvalitetni kulturni projekti

Narodnu čitaonicu u Imotskom svečano je otvorio 1870. godine don Mihovil Pavlinović svojim glasovitim govorom “Besjeda na slavi imotske čitaonice”, a ustanovljena je 1868., dvije godine prije toga.

– Ova cijela godina zaokruženi je ciklus u znaku proslave velike obljetnice. Imali smo niz vrlo uspješnih projekata, koji se istim tempom nastavljaju. Primjerice, ovog ljeta dogovorili smo suorganizaciju pjesničkih susreta u Gornjim Ujevićima, rodnom mjestu oca Tina Ujevića. Sada smo u intenzivnim pripremama pjesničkih susreta, koji se događaju svake godine u kolovozu. Također smo u organizaciji znanstvenog skupa Kulturno naslijeđe Ujević. Iznimno sam ponosna na Kiparski simpozij u Imotskoj krajini. Autor ovog zanimljivog projekta akademski je kipar Ivan Kujundžić, a imamo sreću što je u projekt uključen mladi talent, rani student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Lucijan Kujundžić, inače sin kipara Ivana – kaže Marija Jović i naglašava da im je cilj u projekte uključiti mlade ljude.


Riječ je o prirodoslovnoj izložbi ptica, zvijeri i sisavaca iz privatne zbirke pasioniranog lovca Roka Rebića. Izloženo je ukupno 76 eksponata U Zavičajnom muzeju u Imotskom otvorena izložba Životinjski svijet Imotske krajine U Glamoču sam, na minus 30, sâm proveo noć i nagledao se vukova

– Cijela filozofija djelovanja i poslovanja gradske knjižnice je podržati kvalitetne kulturne projekte. 
 Ove smo godine imali i jedan vrlo uspješan festival koji se zove Vilinska Imota i kojemu je fokus bio na osnaživanju kulturnog identiteta i imidža Imotskog. To smo radili s Majom Punoš Rebić i Turističkom zajednicom – kaže Marija Jović.

Dodaje da su se ozbiljno uhvatili i izdavaštva.
Knjižnica se nalazi u staroj kamenoj zgradi u središtu Imotskog, a ove godine unutar nje napravljeni su radovi. Uređeno je prizemlje, u čemu je sudjelovalo Ministarstvo kulture, kompletno je renoviran dječji odjel i konferencijsko-galerijska dvorana. Grad Imotski uredio je eksterijer i postavio rasvjetu.
Fundus knjiga obnavljaju redovito.

Imaju 1000 članova

– Ove godine dobili smo izdašna novčana sredstva i od Ministarstva kulture i od Grada Imotskog koji financira nabavu knjiga, tako da pratimo najnovije naslove. Bitno nam je zadovoljstvo naših članova i osluškujemo bilo naših građana kad je riječ o izboru literature. Bitni su nam i naši studenti. Cilj nam je napraviti važan repozitorij diplomskih radova, pogotovo na zavičajne teme vezane za Imotski – najavljuje Jović.
 Koliko Imoćani čitaju, pitamo.

Službeno otvoren stacionar palijativne skrbi, jedini u ovom dijelu zaobalja Budalić: Imotski i cijela Imotska krajina napokon napreduju u zdravstvenoj zaštiti


– U našem gradu imamo tisuću članova, dakle svaki peti stanovnik učlanjen je u gradsku knjižnicu. Čak 150 godina imotski je čovjek u simbiozi s imotskom čitaonicom. Djeca uz nju odrastaju. Imamo članova koji imaju tek tri godine koje su roditelji učlanili, što je vrlo pohvalno, a imamo i 80-godišnjake – navodi Jović.