Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Gradi se reciklažno dvorište, uvodi javna rasvjeta, asfaltira....

U gradu trenutačno 20-ak gradilišta

Radno u Đakovu
Foto: Grad Đakovo
U novom reciklažnom dvorištu organizirano će se zbrinjavati 30-ak vrsta otpada. Slijedi i gradnja sortirnice i kompostane

Grad Đakovo ove je godine veliko gradilište s obzirom na to da je trenutno otvoreno 20-ak radova i ulažu se značajna sredstva u komunalnu infrastrukturu kako bi svojim sugrađanima i mještanina prigradskih naselja u budućnosti osigurali što bolje životne uvjete.

Počela sezona kupanja na bazenima u Đakovu Otvorena sezona Kupanje na đakovačkim bazenima cijeli dan deset kuna

Prema informacijama iz gradske uprave, nedavno su započeli radovi na postavljanju javne rasvjete u Kuševcu i Širokom Polju ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna čime će biti riješen dugogodišnji problem nedostatka adekvatne rasvjete u tim naseljima.

Posjetili i Krk za iskustva

Gradska uprava kreće i u izgradnju reciklažnog dvorišta vrijednog više od 2,5 milijuna kuna u Gajevoj ulici na mjestu postojećeg eko-dvorišta. Projekt sufinancira EU iz Kohezijskog fonda s oko 2 milijuna kuna. Dio sredstava za ovaj projekt odobrilo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od oko 286 tisuća kuna dok će razliku pokriti Grad Đakovo. Za razliku od dosadašnjeg eko-reciklažnog dvorišta u Gajevoj 31 i na Vitici, gdje su građani mogli odložiti sedam vrsta otpada, novo reciklažno dvorište donosi organizirano zbrinjavanje 30-ak vrsta otpada. Slijedi i izgradnja sortirnice i kompostane, zbog čega su gradski čelnici posjetili ovih dana Krk koji prednjači u RH po prikupljanju komunalnog otpada, sortiranju i kompostiranju. Grad Đakovo u svom prigradskom naselju Piškorevci otkupio je 187 tisuća kuna vrijedne stare školske stanove na čijem se mjestu planira graditi dječji vrtić.

Uređenje vrtića

U isto se vrijeme u Selcima Đakovačkim ruši stara školska zgrada. Grad će dio čestice darivati Osječko-baranjskoj županiji, odnosno Domu zdravlja Đakovo za izgradnju ambulante, dok će na preostalom dijelu graditi višenamjenski dom. Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić nedavno je u Vinkovcima potpisao ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2018. vrijedan nešto manje od 700 tisuća kuna. Tim novcem dovršit će se katni prostor zgrade u Botićevo te tako dobiti mogućnost pružanja usluge većem broju mališana.

Projekti iz Razvojnog sporazuma potpisani su na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Županija kao hrvatska perjanica u povlačenju novca iz EU U pet mjeseci odobreno 50 projekata od 131,8 milijuna kn

Uz spomenute projekte, koji su samo dio velikog đakovačkog gradilišta, u ovom se trenutku još grade nove staze, asfaltiraju ceste, šire se pješačke staze u prigradskim grobljima te izvode brojni drugi radovi. Ovome treba dodati i kako je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac gradonačelniku Đakova Marinu Mandariću i njegovim suradnicima prije nekoliko dana u prostorijama Ministarstva dodijelila Odluku o područjima za moguće proširenje provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. Grad Đakovo jedno je od osam obuhvaćenih područja.

Odluka je vrijedna 12 milijuna eura od kojih bi 3,6 milijuna eura trebalo ići za potpore poduzetništvu.

Milosrdne sestre sv. Križa Vrijedna obljetnica Sestre sv. Križa 150 godina u Đakovu, otvorena izložba u Muzeju Đakovštine Gradonačelnik Mandarić i ministar Pavić potpisali su ugovor o dodjeli EU novca za projekt "Svi ZAjedno" Projekt "Svi ZAjedno" Zaposlit će se 65 žena, a brinut će o 260 starijih i nemoćnih Đakovčana