Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Hrvatski fotokino savez postavit će izložbe fotografija o Lonjskom polju

U Krapju se u subotu obilježava Dan europske baštine

Krapje
1/3
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Za dobar štimung pobirnit će se domaća kulturno-umjetnička društva te sastavi Sitni sati i Gospodari tambura.

Dani europske baštine u prvom hrvatskom selu graditeljske baštine, Krapju u Lonjskom polju, obilježit će se u subotu cjelodnevnim programom u sklopu kojeg će posjetitelji moći upoznati tradicijske zanate i kušati lokalne specijalitete.

Krapje I oldtimer traktor Krapec vozit će po selu na Danima europske baštine

Subotnji program počinje u 8 sati natjecanjem u sportskom ribolovu, središnje priredbe počet će u 10 sati, a u 17 sati kreće sportski program.

Hrvatski fotokino savez postavit će izložbe fotografija o Lonjskom polju, a neke će svoje motive otiskivati i na tekstil.

DVD Krapje prikazat će povijesnu vatrogasnu opremu, a članovi nekoliko hrvatskih oldtimer klubova izložit će svoje limene ljubimce. Posjetitelji će se moći provozati u prikolici oldtimer traktora. Predviđene su i vožnje turističkim brodom i čamcima po Savi te jahanje.

Počela nova školska godina Ove godine broj prvašića u županiji gotovo je isti kao lani

Za dobar štimung pobirnit će se domaća kulturno-umjetnička društva te sastavi Sitni sati i Gospodari tambura.

Uz razgledavanje Etno zbirke Palaić, posjetitelji će na štandovima moći upoznati tradicijske zanate, ili kupiti suvenire i ekološke proizvode tamošnjih poljoprivrednika.

Ugostiteljska ponuda obuhvatit će i lokalne specijalitete, poput šarana na rašljama koji će se plaćati, ali će domaćini posjetitelje počastiti besplatnim lovačkim gulašom.

Počinje energetska obnova bolnice u Popovači Obnovit će se tri odjela i bolnička kuhinja

Krapje je od propadanja sačuvalo mnoge drvene kuće, karakteristične za život u tom dijelu Posavine. Dani europske baštine u Krapju obilježavaju se od 1995. kad je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine.

Selo je smješteno na rubu Parka prirode Lonjsko polje koje je od Zagreba udaljeno nešto više od sat vremena vožnje. Organizatori Dana europske baštine u Krapju su Općina Jasenovac, općinska Turistička zajednica i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.