Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Radionice za srednjoškolce iz Hrvatske i svijeta

U Ljetnoj školi o znanosti uče na praktičan način

Ljetna škola u Požegi
Foto: Sebastijan Dumančić
Pod stručnim nadzorom polaznici će raditi i na eksperimentu kako spriječiti razvoj opasnih bakterija

Ukupno 45 srednjoškolaca iz Hrvatske i svijeta okupilo se u Požegi gdje sudjeluju u trotjednoj Ljetnoj školi znanosti. Po riječima voditelja škole Sebastijana Dumančića, Ljetna škola znanosti je međunarodni, edukacijski i znanstveni program namijenjen učenicima srednjih škola. Ove godine u školi sudjeluju srednjoškolci iz Hrvatske kao i njihovi vršnjaci iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Srbije, Luksemburga i Južne Koreje.

Darko Puljašić Parkiralište se seli? Gradska vlast želi funkcionalan i oku ugodan glavni gradski trg

Ozbiljan projekt

– Srednjoškolci u Hrvatskoj o znanosti uče na stari način iz starih udžbenika iako smo mi dosta napredovali. Ideja nam je da polaznicima škole znanost približimo na praktičan način kako bi je zavoljeli. Glavni cilj projekta je pružiti polaznicima iskustvo rada na stvarnim znanstvenim projektima praktičnim pristupom podučavanju znanosti te ih tako potaknuti na odabir karijere u znanosti. Polaznici rade istraživanja u malim grupama pod vodstvom mentora – pojasnio je Dumančić.

Kako bi škola bila što bolje organizirana, osigurani su i dobro opremljeni laboratoriji u kojima srednjoškolci, pod stručnim nadzorom mentora i predavača koji dolaze s prestižnih svjetskih sveučilišta, provode razne eksperimente i istraživanja. O ozbiljnosti projekta govori i činjenica da predavači dolaze iz cijeloga svijeta te su među njima i brojni eminentni znanstvenici poput Amaury Triauda, Arnolda Benza, Esztera Farkasa, Joao Portela Game, Harolda Thimblebya… Mnogi od tih predavača već su ostvarili bogate karijere i velike uspjehe o kojima smo čitali u medijima te bi trebali srednjoškolcima biti dodatni poticaj.

Učenici Iz gradskog proračuna Radne bilježnice za sve požeške osnovnoškolce

I mentori Ljetne škole znanosti dolaze iz cijeloga svijeta pa su tako ove godine među njima, osim onih iz Hrvatske, i mentori iz Indije, Brazila, SAD-a, Belgije, Luksemburga, Mađarske i Češke. Pod njihovim stručnim nadzorom polaznici će naučiti kako spriječiti razvoj opasnih bakterija, odgonetnuti kako funkcioniraju godišnja doba, provoditi neuroznanstveni projekt matematičkog modela mozga pčele, napraviti svoju igračku helikopter…

– Oni tu koriste znanja i iskustva predavača i mentora, a pritom mogu koristiti i moderno opremljene laboratorije. Uče na drukčiji, zabavniji i praktičniji način što se, kako vidimo iz iskustva, pokazalo dobrim. Vjerujem da će neki od njih odabrati da se u svome životu bave znanosti i možda će i oni za nekoliko godina doći ovdje kao mentori ili predavači. Uz to mladi imaju priliku upoznati se, družiti i stvoriti prijateljstva za cijeli život, rekao je Dumančić.

Posjet ministra

Do sada je Ljetna škola znanosti ugostila više od 350 učenika iz Hrvatske i brojnih zemalja Europe i svijeta.

Prošloga tjedna Ljetnu školu znanosti posjetio je i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kako bi pružio podršku ovom hvalevrijednom projektu. Njegov značaj prepoznali su i donatori poput američke farmaceutske kompanije Amgen, Fondacije belgijskog kralja Baudoina, Nanopore Technologies, Association for Computing Machinery (ACM), Europskog laboratorija za molekularnu biologiju, Poliklinike Breyer, Photomatha, Grada Požege, Požeško-slavonske županije i Gimnazije Požega. 

Paljenje krijesa Niz događanja Požeško kulturno ljeto počinje krijesom Požeško kulturno ljeto Počelo 17. kulturno ljeto Požeški pozdrav ljetu uz Ivanjski krijes i veliku pobjedu vatrenih