Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
Grad Gospić obogaćuje popularni park novim sadržajima

U parku Jasikovac uredit će novo dječje igralište i fitness vježbalište

Foto: Grad Gospić
Projekt “Živjeti zdravo” provodi se na području cijele Hrvatske, a predviđeno je da traje do 6. prosinca 2022.

Projektom “Živjeti zdravo“ Grad Gospić, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, obogaćuje park Jasikovac novim sadržajima.

Zdravstveni nadstandard u primarnoj zdravstvenoj skrbi u Mokošici Prva pedijatrijska ambulanta koja ima ultrazvuk za dječju kardiologiju

U okviru provedbe projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, radi provedbe aktivnosti usmjerenih na promicanje zdravlja u različitim okruženjima s ciljem prevencije rizičnih čimbenika za razvoj vodećih kroničnih nezaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uopće, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Grad Gospić potpisali su sporazum o suradnji.

Unapređenje zdravlja

Na temelju tog sporazuma o suradnji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo isporučit će set opreme za uređenje fitness vježbališta na otvorenom, set opreme za uređenje novog dječjeg igrališta i set opreme za uređenje i označavanje hodačke staze u Jasikovcu, a Grad Gospić će dostavljenu opremu ugraditi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Grad Gospić kažu da im je zajednički cilj unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojima je svim osobama u Gospiću omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života, usvajanje znanja i stavova o važnosti provedbe aktivnih stilova života s ciljem očuvanja zdravlja stanovnika svih dobnih skupina.

ZADNJI KORAK PRIJE USVAJANJA PLANA Franković: “Dajmo Planu šansu da zaživi!”

Projektom “Živjeti zdravo“ u parku Jasikovac uredit će se i novo dječje igralište kako bi se dodatno motiviralo obitelji s djecom na provođenje slobodnog vremena vani, na otvorenom, u svako doba. Tako će u sklopu novog dječjeg igrališta biti postavljena klackalica na oprugama za djecu s teškoćama u razvoju, njihalica na opruzi za jedno dijete, greda za balansiranje na tri nivoa, penjalica s mrežom, ljuljačka korpa, koš za selektiranje otpada, stolić i klupa za prematanje i dojenje, društvena igra školica. Kako bi igra bila što sigurnija, postavit će se i antistres podloge. Kako bi se dodatno motiviralo građane svih dobnih skupina na aktivno provođenje slobodnog vremena formiran je set opreme za hodačke staze i fitness vježbalište koje potiče na tjelesnu aktivnost te djeluje kao poticajni okolišni čimbenik za provedbu zdravih stilova života.

Iz EU 85 posto novca

U Jasikovcu će se urediti novo fitness vježbalište s klupom s ručkama za vježbanje snage, ravnom klupom bez naslona za vježbanje snage, paralelnim prečama na stupcu namijenjenim za vježbanje snage, 2 eliptične hodalice namijenjene za kardiovaskularne vježbe, fitness setom za osobe u invalidnim kolicima namijenjenim za kardiovaskularne vježbe i vježbe snage i spravom za istezanje nogu.

Hodačka staza bit će opremljena informativnim pločama, stalcima za bicikle, koševima za otpatke u obliku elipse, stolićem i klupom za prematanje i dojenje, a kako bi šetnja bilo ugodna u bilo koje doba dana, postavit će se i 14 rasvjetnih stupova sa solarnim LED svjetiljkama. Oprema za uređenje fitness vježbališta u Jasikovcu već je isporučena i uskladištena. Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta u prvoj polovici 2021. godine sva će oprema biti i postavljena.

GAREŠNICA Za zajednice i Crveni križa 1,5 milijuna kuna

Projekt “Živjeti zdravo“ provodi se na području cijele Hrvatske, a planirano trajanje je do 6. prosinca 2022. godine. Ukupan iznos projekta je 30,373.299,36 kuna od čega je iznos EU potpore 85%, a sufinancira se u okviru Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskog socijalnog fonda (referentni broj ugovora o izravnoj dodjeli bespovratnih sredstava – UP.02.2.1.01.0001).