Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Oko 1650 rasvjetnih tijela

U Pazinu će modernizirati cijelu javnu rasvjetu

Foto: Grad Pazin
Kredit je dignut na deset godina s kamatom od 0,5%. Investicija bi se trebala isplatiti već nakon devet godina

Za pet milijuna kuna modernizirat će se javna rasvjeta na području grada Pazina. Ugovor je potpisan u velikoj vijećnici Grada Pazina.

Marin Mandarić Široko Polje Nove pješačke staze za dva milijuna kuna

Cilj projekta je učinkovito gospodarenje električnom energijom i smanjenje svjetlosne polucije putem zamjene zastarjelih i dotrajalih rasvjetnih tijela. Neučinkovitu rasvjetu zamijenit će se novim rasvjetnim tijelima na bazi visokoučinkovite LED tehnologije s mogućnošću dogradnje dodatnih SMART elemenata.

Projekt procijenjene vrijednosti od 5,150.000 kuna financiran je sredstvima ESIF kredita HBOR-a s kamatnom stopom od 0,5 %, što je najpovoljniji dostupan oblik financiranja, dok vrijednost izabrane ponude najpovoljnijeg ponuđača tvrtke ELOS d.o.o. Solin iznosi 5.061.950,00 kn s PDV-om. Ukupni rok izvršenja ugovora je 140 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

- Rok povrata kredita je deset godina, a povrat investicije očekuje se za manje od devet godina - napomenuo je gradonačelnik Renato Krulčić i dodao da je ovo prvi kapitalni projekt u Pazinu nakon koronakrize koji će ojačati gospodarske aktivnosti osobito važne za razvoj lokalne zajednice.

Naime, zamijenit će se kompletna javna rasvjeta na području grada, ukupno oko 1650 svjetiljki. Ugradit će se najkvalitetnije Phillips svjetiljke koje osiguravaju vrhunsku osvijetljenost, uštedu energije i smanjene troškove održavanja. Dio svjetiljki u centru grada bit će opremljene SMART sustavom smanjenja intenziteta rasvjete kako bi se dodatno smanjila potrošnja energije ali i svjetlosno zagađenje.

jedna od 22 zbirke Muzeja – Zbirka zvona Predstavljen projekt Muzeja Grada Pazina 'Kad zazvone zvona…'

Proveden je i postupak nabave za uslugu stručnog nadzora modernizacije sustava javne rasvjete procijenjene vrijednosti 100.000 kn s PDV-om te je odabran najpovoljniji ponuditelj ELIS PROJEKT d.o.o. iz Rijeke čija je ponuda iznosila 98.750 kuna s PDV-om, a potpisivanje ugovora očekuje se u najkraćem roku.