Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Demografija se u Karlovcu promišlja kao stvaranje poticajnog okruženja za sve generacije

U pet godina za vrtiće izdvojili više od 80 milijuna kuna

Karlovac
1/3
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovac je prvi grad u Europi po zelenim površinama po stanovniku, jedan od gradova u Hrvatskoj s najviše biciklista

Posljednjih nekoliko godina puno se govori o demografiji kao gorućem problemu Hrvatske. S problemom demografije, odnosno smanjenjem nataliteta susreće se gotovo svaki grad pa tako i Karlovac.

NAGRADA PACIJENATA Upoznajte najboljeg medicinskog tehničara

– Demografiju je pogrešno tumačiti kao zaseban problem koji se rješava isključivo materijalnim davanjima. Demografija je način na koji promišljamo i na koji stvaramo poticajno i zdravo okruženje za razvoj mladog čovjeka, za osnivanje obitelji. Stoga kada razmišljamo o poticanju demografije, zapravo mislimo na mlade ljudi koji kreću u svijet odraslih. Za to im je potreban prvenstveno posao – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Pomoć mladima

Grad Karlovac posljednjih nekoliko godina bilježi pad nezaposlenosti. Tako je 2007. godine broj nezaposlenih iznosio 4612, a krajem 2018. bilo je 1908 nezaposlenih osoba. Kako bi dodatno pomogli, napominju u gradskoj upravi, Grad je poticanje samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta postavio kao jedan od svojih imperativa s ciljem da pomogne mladima da pokrenu neki vlastiti posao.

Samo za poticanje poljoprivrede i poduzetništva u 2018. osigurano je više od pet milijuna kuna vlastitih sredstava, a novim pravilnicima koji su upravo u proceduri javnog savjetovanja predlažu se dodatne olakšice za mlade poduzetnike i poljoprivrednike, odnosno inicijativa da im se prizna 80 posto ulaganja umjesto dosadašnjih 70 posto. Ubrzana je i procedura dodjela potpora koji će se od sada rješavati po redoslijedu zaprimanja.

Karlovac iz ministarstva demografije 57.000 kuna Karlovcu još jedan program za mlade

Uz to, Grad Karlovac jedan je od rijetkih gradova rekordera u izdavanju građevinskih dozvola što je još jedan korak ka bržem investiranju, a samim time i otvaranju novih radnih mjesta.

Kako bi se mladi odlučili na osnivanje obitelji, svakako su im važni i egzistencijalni uvjeti poput stanova, kuća, mjesta u kojima će živjeti. Karlovac je i u tom segmentu odlučio pomoći pa je prvi u Hrvatskoj uveo sufinanciranje ugradnje vodomjera i kalorimetra kao rješenja za kvalitetnije stanovanje. Do sada su dodijeljena 223 stana, kupljeno je još 134 stana i dvije kuće kako bi se dodijelile potrebitima. Mladi u Karlovcu mogu računati i na sredstva Grada kao pomoć u sufinanciranju kredita.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

– Ono za što uvijek vežemo demografiju svakako su djeca i vrtići. Karlovac je grad – prijatelj djece od 2007. godine i svakom godinom to i dokazujemo. Unatrag pet godina u vrtićke objekte uloženo je više od 80 milijuna kuna, u sklopu čega su izgrađena tri potpuno nova objekta na Turnju, Rakovcu i na Švarči. Prošle je godine započela, a do jeseni ove godine bit će završena rekonstrukcija najvećeg karlovačkog vrtića “Grabrik” čija je vrijednost 23 milijuna kuna. Trenutačno je u fazi pripreme postupka javne nabave i vrtić “Mahićno” na ruralnom području grada, čija bi se gradnja trebala financirati sredstvima EU. Grad Karlovac kontinuirano ulaže u osnovne škole poticanjem svih oblika energetske učinkovitosti, ali i raznim programima za učenike poput produženog boravka, jednosmjenskog rada, rada s darovitim učenicima, Školskog obroka za svako dijete...– dodao je Damir Mandić.

Karlovac I Karlovcu 15.000 eura Za besplatan internet po parkovima, trgovima, muzejima....

Kvalitetno slobodno vrijeme

Smatra da mladi u Karlovcu mogu kvalitetno provoditi slobodne vrijeme u nizu aktivnosti. Karlovac je prvi grad u Europi po zelenim površinama po stanovniku, jedan od gradova u Hrvatskoj s najviše biciklista te prvi grad u našoj zemlji po broju rukometnih dvorana po stanovniku. Karlovac krasi prvo registrirano riječno kupalište Foginovo te prvi slatkovodni akvarij na ovim prostorima Aquatika.

– Demografiju gotovo uvijek promatramo kroz mlade, ali demografska slika su i sve one aktivnosti koje činimo za zrelije generacije, poput prvog dnevnog boravka, prvog socijalnog programa u RH, božićnice za umirovljenike, Kluba umirovljenika te ulaganja u zdravstveni sustav i domove za starije i nemoćne. Demografske mjere stvaramo svakodnevno i u kontinuitetu već godinama koncentrirajući se na aktivnosti stvaranja klime ugodnog življenja u gradu susreta – dodao je gradonačelnik Damir Mandić.

arheološka istraživanja vrijedna preko pola milijuna kuna Zanimljivo otkriće najstarije ulice u Karlovcu