Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
arheološka istraživanja vrijedna preko pola milijuna kuna

Zanimljivo otkriće najstarije ulice u Karlovcu

1/2
Foto: Snježana Bičak
"U slučaju opasnosti, šanac se punio vodom iz rijeka, a most dizao, tako da ne čudi da neprijatelj nikada nije ušao u grad"

Arheološka istraživanja Radićeve ulice, najstarije ulice u Karlovcu započeta prije nekog vremena pokazala su ono što već piše u povijesti dokumenti; na ulazu u Radićevu ulicu bila su, takozvana Nova vrata, a pred njima šanac preko kojega je bio nadvijen most.

U slučaju opasnosti, šanac se punio vodom iz rijeka, a most dizao, tako da ne čudi da neprijatelj nikada nije ušao u grad.

Gradska toplana u Karlovcu Gradsko vijeće dalo suglasnost Karlovac postao jamac Toplani za kredit od 20 milijuna kuna

Kolega kustos Igor Čulig utvrdio je kako je riječ o fazi gradnje iz planova grada iz 1845. godine. Dakle, konkretni ostaci vrata i mosta su iz 19. stoljeća, ali nije isključeno da ovdje postoje i ostaci iz ranijih stoljeća.

S istraživanjima idemo dalje, slijedit ćemo 'trag' mosta i potražit ćemo stupove koji su ga držali na drugom kraju. Nakon toga, istraživat ćemo dio ulaza u grad kod Glorijete, dakle u smjeru takozvanih Starih vrata – pojasnila je Matea Galetić, kustosica i voditeljica Arheološkog odjela karlovačkog Gradskog muzeja na tiskovnoj kod lokaliteta arheološkog istraživanja u Radićevoj ulici.

Foto: Snježana Bičak

Takav most na ulazu u grad navodno je bio u funkciji između devet ili 20 godina, a kasnije je na istome mjestu izgrađen nasip.
Istraživanje Zvijezde traje već 15 godina, a ova je faza započeta sada, po zimi, jer u proljeće kreće veliki projekt obnove vodovodno-kanalizacijske mreže po čitavoj Zvijezdi prije čega želimo istražiti i dokumentirati arheološke ostatke za buduće projekte obnove i rekonstrukcije Zvijezde – kazao je Krešimir Raguž, arheolog iz karlovačkog Konzervatorskog odjela. 

Voditelj odjela za kulturu i kulturnu baštinu Karlovca Marinko Pleskina kazao je da su arheološka istraživanja vrijedna preko pola milijuna kuna. Obnova komunalija napravit će se tako da se ne ugroze ostaci vrata i mosta. 

Josip Janeš Posljednje zbogom Preminuo omiljeni karlovački liječnik