Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Gradsko vijeće dalo suglasnost

Karlovac postao jamac Toplani za kredit od 20 milijuna kuna

Gradska toplana u Karlovcu
1/3
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Grad neće biti financijski odgovoran sve dok Gradska toplana redovno servisira svoje obveze prema PBZ-u

Gradska toplana u vlasništvu Grada Karlovca od četvrtka ulazi u novo kreditno zaduženje od 20 milijuna kuna kod PBZ-a za reprogramiranje postojećeg kredita, za što joj sukladno odluci Gradskog vijeća jamči Grad, pri čemu je ukinuta ranija nepovoljnija odluka Vijeća o davanju solidarnog jamstva po tom pitanju.

Građevinska dozvola Karlovac Lani izdali 17 dozvola više nego u 2017.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović objasnila je kako se radi o reprogramiranju postojećeg kredita Toplane, temeljenom na novim i povoljnijim uvjetima Privredne banke Zagreb, nakon što je Ministarstvo financija modificiralo važeće zakonske odredbe po kojima se lokalne jedinice ne mogu kao kreditni jamci pojaviti u ulozi solidarnih jamaca.

Osim refinanciranja postojećeg kredita, dodala je Malović, dio novca pokrivenog jamstvom koristit će se i za rekonstrukciju vrelovodne mreže u karlovačkoj Zvijezdi.

Da ostane u statusu solidarnog jamca, Grad Karlovac bi u ovom slučaju morao preuzeti obvezu otplate ugovorenih obveza Gradske toplane, bez obzira otplaćuje li ona te obveze ili ne, te 'izračunati' u situaciji od koga će od njih eventualno PBZ krenuti prije u naplatu. 

Hrvatski dom Karlovac Novac iz EU za projekt "Hrvatski dom u centru"

Umjesto toga, naglasila je, supsidijarnim će ili 'običnim' jamstvom Grad stati iza Toplane kao gradske tvrtka, iz koje uvjeravaju da će svojim poslovanjem pokrivati kreditnu obvezu prema PBZ-u tijekom dvogodišnje realizacije kredita i njegove devetogodišnje otplate u 36 kvartalnih rata.

Tako Grad neće biti financijski odgovoran sve dok Gradska toplana redovno servisira svoje obveze prema PBZ-u.   

Umjesto dosadašnje kamatne stope od 4 posto, novougovorena stopa od 1,93 posto promjenjiva je u odnosu na visinu prinosa na trezorske zapise Ministarstva financija, na bazi 182 dana uvećano za kamatnu maržu od 1,87 posto, te bez devizne klauzule.

Zorin dom u Karlovcu Dramskom studiju "Zorina doma" nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj Priznanje Dramskom studiju koji je radio i pod granatama

Gradonačelnik Damir Mandić ovom je odlukom Gradskog vijeće ovlašten potpisati izjavu o jamstvu Grada, a Upravni odjel za proračun i financije morat će u skladu sa Zakonom o proračunu prije davanja jamstva Grada Toplani o reprogramiranju kreditnog zaduženja ishoditi za to suglasnost ministra financija.