Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovac

Novac iz EU za projekt "Hrvatski dom u centru"

Hrvatski dom
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Bit projekta je promicati i jačati "koncept sudioničkog upravljanja u kulturi, rekla je voditeljica projekta Ivana Francišković Olrom

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić i predsjednik Saveza udruga KAoperativa Denis Mikšić potpisali su partnerski sporazum o provedbi dvogodišnjeg projekta "Hrvatski dom u centru",  vrijednog nešto manje od dva milijuna kuna, koji se s 85 posto nepovratno financira iz Europskoga socijalnog fonda.

Zorin dom u Karlovcu Dramskom studiju "Zorina doma" nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj Priznanje Dramskom studiju koji je radio i pod granatama

 Voditeljica projekta Ivana Francisković Olrom rekla je da je projekt dio programa "Učinkoviti ljudski resursi - Kultura u centru".  Istaknula je kako "neće biti nikakvih skela oko Hrvatskog doma koje bi upućivale na obnovu kompletnog objekta", nego će odobreni novac biti usmjeren prilagodbi organizacije i ostvarenju kulturnih i društvenih sadržaja, među kojima su edukativne i informativne radionica koje će se održavati u Društveno-kulturnom centru. Na državnoj razini provedbena tijela su Ministarstvo kulture i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Bit projekta, rekla je Francišković Olrom, jest promicati i jačati "koncept sudioničkog upravljanja u kulturi, tj. prostor Male scene Hrvatskog doma u sklopu dugogodišnjeg programa pretvaranja tog zapuštenog i devastiranog prostora u Društveno-kulturni centar Hrvatski dom".

Denis Mikšić iz KAoperative rekao je kako je riječ o polivalentnom objektu kulture i sporta u kojemu su zbog rata mnoge kulturne djelatnosti zamrle, a jedino je, uz znatno ulaganje Grada, oživio prostor Male scene na kojem se u prošlih šest godina u organizaciji KAoperative održalo 600-tinjak programa raznih vrsta, od koncerata do radionica. Prošlotjednim potpisom ugovora o upravljanjem prostorom Male scene, kao središta unutar devastiranog Hrvatskog doma, otvaraju se mogućnosti proširenja spektra aktivnosti na Maloj sceni u dvije godine u tri faze.

sada će pacijenti moći obavljati gastroskopiju, kolonoskopiju i bronhoskopiju na jednom umjesto na četiri odjela NOVI ODJEL u OB Karlovac Neugodne pretrage sad na jednom mjestu

Druga faza razvoja modela sudioničkog i održivog upravljanja u kulturi, rekla je Emina Mučić iz KAoperative, temeljit će se na uređenju Urbanog parka i skladišnog prostora u desnom krilu Hrvatskog doma te na unaprjeđenju modela upravljanja Malom scenom s jačanjem civilno-javnog partnerstva. To uključuje - u suradnji s javnim institucijama kao što su Gradski muzej, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića i Gradsko kazalište "Zorin dom" - analizu stanja i mapiranje potreba lokalne zajednice na području kulture te sporazum o upravljanju Urbanim parkom, koji treba biti postavljen 2020. godine uz sam Hrvatski dom.

- Time će Mala scena, a poslije i Hrvatski dom, "prerasti sadašnji status sjedišta 'alternativne kulture' za mladu publiku" i obogaćenim programom postat će središte nezavisne kulture i za ljude s više godina, ali mlade duhom - rekao je gradonačelnik Damir Mandić.  

Dvorci i stari gradovi Karlovačka županija Naši dvorci i stari gradovi privlače turiste i iz Azije

Funkcioniranje sličnih prostora na tzv. nezavisnoj sceni, istaknuo je, moguće je samo na upravljanju i osmišljavanju programa civilnih inicijativa. S druge strane, rekao je Mandić, veličina i namjena samog objekta Hrvatskog doma dosad ga je stavljala u 'drugi ešalon' kad je u pitanju sufinanciranje njegove nužne rekonstrukcije.

- Hrvatski dom kao društveno-kulturni centar u tom je smislu zakinut jer novca za njegovo kompletno uređenje nema. Zato mislim da samo uz sinergiju Grada i civilnih inicijativa i udruga možemo na razini ideja i provedbe i taj objekt u sljedećoj financijskoj perspektivi, ali uz naše proširene vidike, aplicirati za sufinanciranje prema fondovima EU - rekao je gradonačelnik Mandić.

 Ostvare li se planirani projekti, zaključila je Ivana Francišković Olrom, otvorila bi se mogućnost i za osnutak karlovačkoga kulturnog klastera.

Vojni kompleks Turanj muzej domovinskog rata Ministarstvo turizma sufinancira uređenje budućeg muzeja