Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Općina na otoku Ugljanu mnogo ulaže u demografske mjere

U Preku otvoren obnovljeni dječji vrtić, svi osnovci idu u jednu smjenu

Foto: Zadarska županija
Zadarski župan Božidar Longin posjetio je i Osnovnu školu Valentina Klarina u Preku na kojoj su rekonstrukcijom zgrade uređene i opremljene nove tri učionice, a radovi su stajali gotovo 600.000 kuna

U Preku je svečano otvoren obnovljeni Dječji vrtić Lastavica u čiju je rekonstrukciju uloženo više od dva milijuna kuna. Vrlo opsežan projekt uključio je proširenje zgrade vrtića zbog jaslica, energetsku obnovu i nadogradnju postojeće zgrade za kvalitetniji boravak ostale djece, uređena je kuhinja koja zadovoljava sve standarde i uvjete po HASAP sustavu kao i novi sanitarni čvorovi, ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja, kupljeni su novi namještaj i didaktička oprema, a pri završetku su radovi na uređenju vanjskog igrališta.

Izdvajanja općine Vir Na programe socijalne i pronatalitetne politike ide 10 posto proračuna

Projekt je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 600.000 kuna, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 712.000 kuna, Zadarska županija uložila je 100.000 kuna, a ostatak od 1,100.000 kuna osiguran je u općinskom proračunu.

Upisano 50 djece

– Rodiljne naknade u općini Preko među najvećima su u državi. Povećali smo iznos za subvencioniranje udžbenika. Naša je osnovna škola prešla na jednosmjenski rad. Obnovili smo vrtić i izgradili jaslice, a imamo i niz novih dječjih igrališta u našoj općini – rekao je načelnik Općine Preko Jure Brižić, posebno ponosan jer su mjere demografske politike rezultirale povećanjem broja novorođene djece u Preku.

Zadarski župan Božidar Longin također je istaknuo demografsku obnovu kao jedan od najvažnijih ciljeva te naglasio da se samo zajedničkim snagama može preokrenuti negativan demografski trend.

Od 6. do 20. svibnja Novost kod upisa u vrtiće – roditelji djecu prijavljuju elektronički

– Upravo s tim ciljem mi u županiji, ali i brojne naše jedinice lokalne samouprave, u proteklom smo razdoblju znatno povećali iznos naknade za novorođenčad. U prošloj smo godini tako isplatili gotovo 2,3 milijuna kuna za 1225 novorođene djece, a vesele me i pozitivni trendovi u Općini Preko. Iako nismo osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, pružamo potporu gradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata, jer je skrb o najmlađima naš prioritet – kazao je Longin dodavši da je ulaganje u djecu jedan je od prioriteta aktualne Vlade RH premijera Andreja Plenkovića u čijem je mandatu započelo oko 500 projekata gradnje ili rekonstrukcije dječjih vrtića, od čega njih 29 u Zadarskoj županiji.

Svečanom otvaranju novoobnovljenog vrtića nazočila je pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Huzak, iz Uprave za otoke, koja je poručila da otvaranje vrtića pokazuje da se događaju pozitivni pomaci u demografiji na otocima.

Rad u novouređenom vrtiću počet će 3. lipnja, a u novom odjelu jaslica već je upisano 12 djece iz Preka, ali i okolnih mjesta s otoka Ugljana i Pašmana. U vrtić je upisano 38 mališana, a bit će otvoren cijelo ljeto.

Župan Longin posjetio je i OŠ Valentina Klarina u Preku gdje je prije dva mjeseca započela nastava u jednoj smjeni, nakon što su rekonstrukcijom zgrade uređene i opremljene nove tri učionice. Taj projekt, vrijedan gotovo 600.000 kuna, zajednički su financirale Županija i Općina Preko.

nova područna škola u severinu U novim učionicama znatno je lakše raditi, zimus nam je bilo i puno toplije

Obnovljena i dvorana

– Jednosmjenska je nastava veliko olakšanje za sve zaposlene roditelje, a škola je dobila mogućnost organiziranja izvannastavnih aktivnosti u popodnevnim satima – istaknuo je župan.

U Preku je obnovljena i školska sportska dvorana stradala u poplavi u rujnu 2017. Radovi su iznosili 760.000 kuna, a financirali su ga Županija i Ministarstvo regionalnoga razvoja.